Laila Dåvøy (KrF): Folketrygdloven § 9-11 gir rett til pleiepenger for personer som har omsorg for barn som er alvorlig syke. Ifølge 2. ledd i bestemmelsen begrenses denne retten når barnets sykdom er varig. Den siste tiden har det kommet frem at Nav praktiserer en 2-årsregel, for hva som regnes som varig. Det medfører at mange familier som i utgangspunktet var innbefattet i regelen nå er falt ut.
Hva er begrunnelsen for 2-årsregelen og hvordan sikrer statsråden at de familiene som har rett på pleiepenger etter loven sikres dette?
Begrunnelse
I 2005 ble det gjort en endring i folketrygdloven § 9-11, som skulle presisere nærmere hva som skulle til for at omsorgspersoner for alvorlig syke barn skulle få rett til pleiepenger. Regelen trådte i kraft i 2006.
Formålet med endringen var å sikre gode ordninger for familier som opplever alvorlig sykdom som blant annet hodeskader, ME, eller andre sjeldne alvorlige sykdommer. Endringen medførte at selv om barnet hadde en varig alvorlig sykdom, vil man har rett på pleiepenger når sykdommen er ustabil. Lider barnet av en svært alvorlig progredierende sykdom, kan det foreligge en kontinuerlig rett til pleiepenger. Det kan også utbetales pleiepenger i startfasen av en svært alvorlig, varig sykdom.
Presiseringen fra Stortinget var altså ment å sikre familier som trenger det rett til pleiepenger, i kritiske faser. Den skulle inkludere flere familier, ikke ekskludere.
Den siste tiden har det kommet mange henvendelser om at Nav har endret praksis når det gjelder pleiepenger som strider med intensjonen bak lovendringen i 2005.
Det er viktig at statsråden sikrer at de som har rett på ytelsen etter Stortingets intensjon får dette, ikke motsatt.