Elisabeth Røbekk Nørve (H): Mener helse- og omsorgsministeren at pasientene i Helse Møre og Romsdal får et bedre tilbud innen habilitering og rehabilitering, hvis foretaket foretar de nedleggelsene og endringene som er beskrevet i styrets saker?
Begrunnelse
Det er med stor bekymring jeg ser på hvordan rehabiliteringstilbudet i Helseforetaket i Møre og Romsdal nå bygges ned, fordi direktøren i Helse Sunnmøre har som mål at all spesialisert rehabilitering skal foregå i sykehusene. I styrevedtak – sak 2011/48 ble det lagt opp til at det bør være en langsiktig målsetting at all spesialisert rehabilitering skal skje i sjukehusa.
Nesten umiddelbart etter at Helse Sunnmøre og Helse Nordmøre og Romsdal ble samlet under paraplyen «Helse Møre og Romsdal», ble Nevrohjemmet i Ålesund med sine 14 senger avviklet. Dette til stor fortvilelse for mange brukere fra hele fylket. Omtrent samtidig ble det vedtatt å redusere sengetallet ved rehabiliteringssentrene Aure og Mork med tilsammen 19 senger. Et ganske stort førsteinngrep som totalt utgjør 33 sengeplasser innen spesialisert rehabilitering i et fylke som fra før av har for få plasser.
Men mer skulle det bli, for ved behandling av sak 2012/100 Budsjett 2013 - Status, kommer det frem at Helse Møre og Romsdal, av økonomiske grunner finner det nødvendig å starte jobben med funksjonsfordeling i foretaket. Dette har nå ført til forhastede forslag fra direktøren i Helseforetaket, som foreslår å endre driftsansvaret for de to rehabiliteringssentrene Aure og Mork i løpet av andre halvår 2013. Allerede i inneværende år forventes det at kommunene danner interkommunale eierskap av de to institusjonene som i dag har 40 senger. Dette har ført til flere bekymringsmeldinger fra både ansatte og brukere. Signaler som jeg har fått, tyder på at denne saken vil komme opp i styret for Helseforetaket på nytt, allerede 23. januar.
Norsk helsevesen redder i dag stadig flere fra alvorlige ulykker, hjerneslag, hjerteproblemer mv. Det er her snakk om pasienter som har behov for langsiktig spesialisert rehabilitering for å komme seg tilbake til hverdagen. Høyre har lenge etterlyst en nasjonal rehabiliteringsplan uten at regjeringen har tatt dette på alvor. En slik plan burde foreligge i forkant av samhandlingsreformen og de funksjonsfordelingene som denne på mange områder utløser.
Jeg håper statsråden vil se på muligheten for å stoppe raseringen av rehabiliteringstilbudet i Møre og Romsdal, inntil det foreligger en konsekvensanalyse og en plan for det fremtidige rehabiliteringstilbudet til innbyggerne i Møre og Romsdal.