Gjermund Hagesæter (FrP): HV er en desentralisert forsvarsgren som er avhengig av mange tusen personer utfører oppdrag av kortere eller lengre varighet. Dessverre kan det synes som om HV-personell kan være i en utsatt posisjon hvis de blir skadet og ikke får erstatning hvis de blir skadet eller blir uføre.
Hva vil statsråden gjøre for å gi HV-personell trygghet for at de får erstatning når uhellet er ute?
Begrunnelse
Heimevernet er den personellmessig tyngste forsvarsgrenen i Norge, med en god lokal forankring og en viktig del av vårt totalforsvar. HV utgjør en viktig bestanddel av vårt forsvar. Denne forsvarsgrenen er avhengig av personell som kan improvisere, tilpasse og overvinne situasjoner og hendelser, og løse oppdrag for å sikre vitale samfunnsinteresser. Dette så vi ikke minst i forbindelse med terrorhandlingene 22.juli 2011.
HVs funksjonsevne handler om å planlegge på laveste nivå og sette sammen avdelinger, forsyne og styrkebeskytte dem. Personell som er satt i forskjellige spesialistfunksjoner i HV løser mange oppdrag gjennom fritidstjeneste, enten mot vederlag eller på idealistisk grunnlag.
Noe HV-personell er også tilsatt i stillinger med svært begrensede stillingsbrøker for å holde kontakt mellom HV-distrikt og avdelinger i områdestrukturen. Spørreren er gjort kjent med noen saker der tilsatt HV-personell i områdestrukturen ikke tilkjennes yrkesskadeerstatning med mindre de har en stillingsbrøk over 37 prosent i uken.
Det vil si at personell som utfører både regulær tjeneste, for eksempel som områdesjefer i stabs- og forsterkningsområder i HV eller annet personell som utfører tjenstlige handlinger, enten under øvelse eller øvelsesforberedende virksomhet, i liten grad oppfyller kravet om 37 prosent stillingsbrøk.
Spørreren er bekymret for at HV-personell som skades under øvelse eller øvelsesforberedende tjeneste, ikke har noen pensjonsrettigheter hvis de blir skadet og ufør i tjenesten da minstekravet for stillingsbrøk ikke er oppfylt.
Spørreren vil derfor be statsråden om å redegjøre for om man synes det er rimelig at HV-personell, enten befal eller korporaler/menige, nærmest blir straffet for å gjøre en innsats for landet, og fortydeliggjøre hvilke rettigheter HV-personell har hvis de blir skadet eller uføre som følge av tjeneste, for eksempel tjeneste utført i henhold til § 13 i heimevernsloven.