Mette Hanekamhaug (FrP): Staten har vedtatt nedleggelse av døveskolene og iverksatt inntaksstopp selv om dette er det tilbudet som sikrer retten til opplæring i og på tegnspråk. Omorganiseringen og planleggingen av nye Statped, som hittil har inkludert opplæringen ved døveskolene, er beregnet til å ta 3-5 år. Opplæringen av døve blir direkte berørt av dagens situasjon.
Hvilke tiltak vil statsråden sette inn for å sikre døves rett til opplæring i og på tegnspråk fra og med i dag og fremover i denne planleggingsfasen?
Begrunnelse
Døve- og hørselshemmede barn har rett på tilpasset opplæring. Dette innebærer at de har rett til opplæring i og på tegnspråk. Det er i dag nedsatt arbeidsgrupper for å utrede hvordan denne retten ivaretas.
Problemet er at det i mellomtiden blir lagt ned skoletilbud til denne gruppen. Dermed har vi en situasjon hvor barna som er avhengig av tilbudet i dag ikke får det. Et eksempel er Skådalen som nå blir lagt ned, mens de som er avhengig av dette tilbudet ikke har fått noe annet tilbud. Det er fullt forståelig at lokale myndigheter ikke klarer å skaffe den nødvendige kompetansen og ressursene til å tilby en midlertidig løsning, og dette er også et statlig ansvar. Vi står her i en situasjon hvor barna som er avhengig av dette tilbudet ikke blir gitt erstatning ved nedleggelsen, og kanskje må vente flere år til arbeidsgruppen er ferdig med sitt arbeid.
Formålet med arbeidet i Statped er å styrke tilbudet til de døve, men hvordan skal en ivareta denne målsettingen når det er inntaksstopp på flere skoler mens andre legges ned, samtidig som at det i denne planperioden ikke opprettes kompenserende tiltak.