Elisabeth Røbekk Nørve (H): Kystberedskapen ble satt på prøve da fiskebåten Kamaro forliste nylig. Denne gangen gikk det bra, men det ble avdekket mangler ved helikopterberedskapen, og et kommersielt selskap måtte trå til når de offentlige helikoptrene sviktet og stod på bakken.
Hva vil statsråden gjøre for å forbedre sikkerheten og gardere seg mot at tilsvarende kan skje på Mørekysten?
Begrunnelse
I 2005 stilte jeg spørsmål til daværende justisminister Odd Einar Dørum om situasjonen for helikopterbasen i vårt nærområde. Beredskap rundt Mørekysten er viktig, spesielt fordi vi har en stor og variert skipstrafikk.
Dørum svarte den gang at det opprettes en sivil redningshelikopterbase i Florø, at tjenesten ved basen skulle være sammenlignbar med den som skal leveres av Luftforsvarets 330 skvadron på de 5 andre basene på fastlandet. Det betyr langtrekkende, raske helikoptre med førsteklasses utrusting og bemanning for søk, redning og medisinsk behandling om bord, og med kort reaksjonstid for utrykning. Han antydet i sitt svar til meg at det kunne ta minst 18 mnd. før disse helikoptrene ville være på plass. Bondevik II- regjeringen måtte som kjent gå av og fikk derfor ikke være med å sluttføre prosessen med basen i Florø. Først i 2009 ble basen åpnet, men de nye helikoptrene er fortsatt ikke på plass.
Det har nå gått ni år siden en samlet justiskomite uttalte at:
"Siden dagens flåte av redningshelikopter er blitt svært gamle ber komiteen om at disse fases ut innen 2008, dersom det lar seg gjøre produksjonsmessig."