Vigdis Giltun (FrP): NAV v/ Kjersti Moland uttaler til TV 2 16.10.2012 at regelverket for pleiepenger ikke er innstrammet, men at NAV er blitt flinkere til å etterkomme vedtakene i Stortinget.
Kan statsråden bekrefte at det ikke er forskriftsendringer, men kun politiske vedtak som har ført innstramminger de siste årene, og ser statsråden det etiske dilemmaet foreldre og leger kommer i når foreldre må ta ut egen sykemelding for å følge opp alvorlig syke og pleietrengende barn?
Begrunnelse
Klinisk sosionom og familiepedagog ved Rikshospitalet, Sissel Berg Haveraan, har siden 1998 studert regelverket for tildeling av pleiepenger. Hun hevder at reglene er blitt kraftig innstrammet
Hun har også uttalt at senere års endringer av forskrift og rundskriv har medført betydelige innstramminger av fortolkningen samtidig som bruken av lokalt skjønn har økt. Dette har ført til flere begrensninger som følge av paragrafenes
definisjon av varig, alvorlig sykdom, startfasen av en sykdom, progredierende sykdom og gradering av tilsyn. Foreldre til akutt livstruende syke barn får pleiepenger, mens ved kronisk og progredierende sykdom ytes dette bare i startfasen og hvis tilstanden forverrer seg. Dette innebærer stor uforutsigbarhet for foreldre og barneleger. Som følge av disse innstrammingene erfarer vi nå at foreldrene blir sykmeldte med egen diagnose for å kunne ta seg av barnet. Fastlegene antas å ha kommet i et etisk dilemma, og fortolkning av regelverket synes å gi økende problemer for både foreldre og medisinsk fagpersonell. Pleiepenger er et tilbakevendende tema i stortinget, og vi mottar stadig henvendelser fra fortvilte foreldre med pleietrengende barn som ikke får rett på pleiepenger.
Jeg ønsker derfor å få avklart om det er politiske vedtak i Stortinget, eller om det er forskriftsendringer foretatt av departementet eller rundskriv med nye tolkninger av regelverket som har ført til innstramminger i tildelingen av pleiepenger de siste årene.