Vigdis Giltun (FrP): Overgangsstønad til enslig forsørger skal gis i en begrenset periode, med krav om aktivitet etter 1 år. Stønaden skal bidra til at en person som blir enslig forsørger får mulighet til å skaffe lønnet arbeid, eller ta utdanning som gjør det mulig å få lønnet arbeid. Hvis personen får flere barn kan det virke imot hensikten hvis det gir rett til ny stønadsperiode.
Vil statsråden klargjøre reglene om aktivitetsplikt for mottakere av overgangsstønad, og samtidig se på de negative effektene av rett til flere nye stønadsperioder?
Begrunnelse
I dag er det aktivitetsplikt ved overgangsstønad til enslige forsørgere fra barnet fyller ett år. Regelverket sier at man får overgangsstønad i tilsammen 36 måneder, som er makstid. Det er muligheter til utvidelse grunnet for eksempel utdanning. I dag opparbeides rettigheter til overgangsstønad for hvert nytt barn, og ikke i forhold til den enkelte forsørger. Overgangen til enslig forsørger skjer vanligvis kun én gang, og det er i denne perioden de som står utenfor arbeidslivet trenger en overgangsordning for å komme i lønnet arbeid. Mange står helt uten utdanning og har sterkt begrenset mulighet til passende arbeid. Jeg er gjort kjent med tilfeller der enslige forsørgere nesten har fullført et 3-årig bachelorstudie, men som har valgt å endre studieretning rett før avlagt eksamen, eller ikke har klart å fullføre fordi man har strøket til eksamen i noen fag, og aktivitetskravet gjør at de da velger å ta andre fag, i stedet for å fullføre den studieretningen som de har startet på. Dersom man i denne perioden får et barn til, har man nye stønadsrettigheter, noe som gjør at hensikten med aktivitetskravet for å komme seg ut i jobb, blir borte.
Det er viktig at aktivitetskravet blir reelt, og at målsetningen om å komme over i lønnet arbeid er overordnet. Manglende arbeidserfaring fører også til at mange aldri klarer å bli selvforsørgende. Det er også tidligere avdekket at denne stønadsordningen kan føre til passivisering av spesielt de som har størst behov for å komme ut i arbeidslivet hvis den gis over lang tid.