Per Arne Olsen (FrP): Vil statsråden ta nødvendige initiativ for å få på plass et begrenset prøveprosjekt for bruk av redningsheis ved luftambulansetjenestens ambulansehelikopter i Tromsø?
Begrunnelse
Ambulansehelikopteret i Tromsø stasjonert på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) er av type AW 139 og drives av Lufttransport AS på kontrakt med helseforetakenes Luftambulansetjenesten ANS. Helikopteret har et fast mannskap på tre med pilot, redningsmann og lege. Helikopteret har siden anskaffelsen i 2008 hatt montert redningsheis. Denne heisen har helikoptermannskapet ikke anledning til å bruke til tross for at det etter deres vurdering vil være tryggere både for nødstedte som skal reddes og for helikoptermannskapet, spesielt redningsmann, enn dagens ordning med redning ved hjelp av statisk tau.
Bruk av redningsheisen ville også kunne bidratt til at det økende antall redningsaksjoner i området med denne type evakuering kan gå raskere, pasientene kan komme raskere om bord i maskinen, og nødvendig medisinsk behandling og evakuering til sykehus blir raskere igangsatt. Redningsheisen ville videre bidratt til betydelig raskere redning i situasjoner der det er flere forulykkede i samme område som må hentes ut.
En av årsakene til at redningsheisen hittil ikke tidligere er tatt i bruk, er tidligere krav om et mannskap på 4 om bord.
Nå er det imidlertid åpnet en ny mulighet med formelt godkjent treningsopplegg slik at heisen kan brukes forskriftsmessig etter gjeldende luftfartsreguleringer (JAROPS) også med et mannskap på tre.
Jeg oppfordrer derfor statsråden til å ta initiativ til at det blir opprettet et prøveprosjekt i 2 år for å utprøve rasjonell og forsvarlig bruk av redningsheis ved luftambulansetjenesten i Tromsø.