Irene Johansen (A): For ett år siden henvendte en slakter seg til meg om en sak som gjelder tolkning av det nye matregelverket (hygienepakken) og konsekvenser for små virksomheter som f.eks. slakterbutikker. Spørsmålet var hvorvidt slakterbutikker skal defineres som kjøttvirksomheter og dermed plasseres i samme kategori som kjøttindustrien, eller defineres som detaljist. Saken ble overlevert landbruksministeren i januar 2012, og fulgt opp av NHO 28.06.12.
Kan jeg be om en tilbakemelding på saken og problemstillingene som er reist?
Begrunnelse
11. januar 2012 ble denne saken overlevert landbruksministeren, som skulle få den vurdert i departementet. Saken handler om tolkning av det nye matregelverket (Hygienepakken) og konsekvenser for små virksomheter som slakterbutikker. Spørsmålet er om slakterbutikker skal defineres som kjøttvirksomhet på linje med kjøttindustrien, eller som detaljist/butikk. Defineres slakterbutikk som detaljist må virksomheten holde seg innenfor en grense på 300 kg animalske produkter som selges engros ukentlig. Dette tallet er så lavt at det ikke er mulig for en slakterbutikk å holde seg innenfor det. For slakterens vedkommende betyr det at virksomheten defineres som kjøttvirksomhet på linje med industrien, noe som har stor praktisk og økonomisk betydning. Brev fra slakteren og NHO mat og landbruk er oversendt ministeren. Her er problemstillingene utførlig beskrevet. Jeg ber om at det gis en tilbakemelding på saken.