Åge Austheim (FrP): Hvordan skal relativt små norske kommuner bygge opp nok kompetanse og kvalitet i eldreomsorgen, når det er stor ulikhet i helsetilbud kommuner imellom og det for mange av dem bare er nok midler til å betale for sykehusinnleggelser?
Begrunnelse
Samhandlingsreformen tar sikte på å forebygge innleggelser i sykehus gjennom overføring av ressurser til kommunehelsetjenesten, som i sin tur skal betale for innleggelser i sykehus/utskrivningsklare pasienter. For å klare dette må det kommunale helse- og omsorgstilbudet på alle nivå styrkes i kvalitet og kvantitet.
Dagens tilbud varierer mye fra kommune til kommune, og mange kommuner er for små alene med tanke på å etablere øyeblikkelig hjelp-tilbud/døgnenheter innen 2016. Det ser heller ikke ut til at nedbyggingen av lokalsykehusene medfører kompetanseoverføring til kommunehelsetjenesten, men heller til større sykehus.
Som Kommunenes sentralforbund har vist, er det mange kommuner som kommer dårlig økonomisk ut av Samhandlingsreformen så langt. Reformen kan derfor i verste fall føre til dårligere pasientforløp, økt byråkratisering pga nye skjema og internfakturering mellom kommuner og helseforetak, og lokalsykehusene vil ikke i samme grad kunne trå til som før pga nedbygging.
Det synes å være behov for bedre finansieringsløsninger for å stimulere til ønskede pasientforløp og reell styrking av det kommunale helse- og omsorgstilbudet, f. eks. gjennom intermediæravdelinger i samarbeid med lokalsykehus eller interkommunalt.