Jon Jæger Gåsvatn (FrP): Mener statsråden at regjeringens målsetting om legedekning på sykehjem er tilstrekkelig, og hvordan vil regjeringen sikre at eldre på sykehjem får forsvarlig medisinsk faglig utredning og diagnostisering før medikamenter skrives ut, samt forsvarlig oppfølging slik at medisiner seponeres når behovet ikke lenger er tilstede?
Begrunnelse
I Dagbladet 12. januar omtales en kvalitativ, publisert studie som viser at beboere på sykehjem får antidepressiva uten utredning, og fortsetter med medisinen selv om personalet er usikre på effekten. Det fremholdes at leger skriver ut medisiner basert på informasjon fra sykepleiere, helsefagarbeidere og ufaglærte, uten selv å ha foretatt en systematisk diagnostisering. Årsaken til en slik praksis hevdes å være mangel på tid. Studien viser også at 17 prosent flere eldre over 90 år fikk antidepressiva i 2010 i forhold til for 5 år siden. For mange av pasientene er det usikkert om de har noen effekt av medikamentene, men pasientene risikerer å bli stående på medikamentet livet ut, med den faren for bivirkninger som måtte følge med.
Fremskrittspartiet fremmet forslag om at legedekningen i kommunal institusjon skulle dobles fra 2006-nivå. Regjeringspartiene gikk for en 50 prosent økning. I forbindelse med behandlingen av samhandlingsmeldingen (nr.47 2008-2009) gikk opposisjonspartiene inn for å få en bemanningsnorm på legedekning på sykehjem. Regjeringspartiene gikk i mot. Det er derfor ønskelig å få vite hvordan regjeringen nå vil sørge for at vi i fremtiden unngår at eldre i stor grad dopes ned uten diagnose på landets sykehjem.