Anders Anundsen (FrP): Mener statsråden det er fornuftig, sett med norske forbrukeres øyne, å øke eksportkapasiteten på strøm til europeiske markeder utenom Norden slik at norske strømpriser øker, eller vil statsråden stanse utbyggingsplanene slik at det ikke legges opp til økt eksportkapasitet før Norge reelt er mer enn selvforsynt med elektrisk kraft?
Begrunnelse
Norge er i ferd med å bli en stor aktør i markedet for elektrisk kraft ved at det planlegges ytterligere overføringskabler til England og til kontinentet. I normalår skal Norge være selvforsynt med kraft og det fremstår som om utbyggingen av nye kraftlinjer til utlandet i har som formål å ekspandere muligheten for å bidra med kraft til de øvrige europeiske markedene utenom Norden. En slik økt markedstilgang vil ha to hovedeffekter. For det første vil kraftprisen til norske husholdninger og bedrifter øke. Det vil også bety at norske kraftpriser vil være på felleseuropeisk nivå, hvilken gjennomgående er høyere enn i Norge. For det andre vil kraftselskapene, som i all hovedsak er offentlig eid, tjene mer penger til sine eiere.
Denne politikken kan skape en del utfordringer for borgere av et land med kalde vintre og med elektrisk fyring som hovedoppvarmingskilde. Jeg har tidligere registrert at regjeringen dobbeltkommuniserer budskapet i forhold til de nye og planlagte kraftkablene til Europa og mener det er viktig at en får et tydelig svar på om statsråden støtter bygging av ytterligere kraftoverføringskabler til Europeiske land utenom Norden.
Overføring av kraft i kabel skjer vanligvis begge veier i løpet av et døgn.
Norske selskaper kjøper utenlandsk kraft den ene timen og eksporterer via andre kraftkabler samtidig eller kort tid etter. Denne jevne kjøringen av kraft frem og tilbake medfører også ganske store tap. Det er naturligvis forbrukerne som må dekke det taper gjennom strømprisen.