Eli Skoland (H): Norge åpnet i september 2004 for turisme fra Kina gjennom den såkalte ADS-avtalen. De fleste land innen Schengen-området har i dag en prosedyre knyttet til visumsøknader der det er tilstrekkelig å sende inn søknaden. Det norske konsulatet krever imidlertid fortsatt personlig oppmøte. Dette hindrer markedsutvikling for den norske reiselivsnæringen og kan medføre at Norge ikke får glede av økt kinesisk reiseaktivitet.
Vil utenriksministeren ta initiativ til at Norge kommer på linje med resten av Schengen-området?
Begrunnelse
Kineserne stod for 55 millioner utgående reiser i 2010, og prognoser tyder på at dette vil øke til 100 millioner i løpet av de neste fem årene. Europas markedsandel er kun ca. 7 %. Av utenlandske gjester som besøker Norge representerer kineserne bare 1 %.
Antall flyruter mellom Kina og Norge har økt kraftig de senere årene og det er i 2011 ca. 85 ukentlige flyvninger mellom Kina inn til Nord Europa. Dette øker vår mulighet til å kunne ønske flere Kinesiske gjester velkommen til Norge.
I Regjeringens strategi for reiselivsnæringen "Verdifulle opplevelser" legges det blant annet vekt på at:
- Regjeringen vil videreføre arbeidet med å bygge det generelle omdømme av Norge.
- Regjeringen vil utvikle et avtalemessig samarbeid med andre land for å bidra til at gjensidig turistutveksling blir enklere.
Prosedyrene knyttet til å skaffe seg visum for innreise til Norge har imidlertid vist seg å by på utfordringer så lenge man reiser alene eller i en gruppe på under 5 personer.
Krav som stilles er blant annet:
- Personlig fremmøte i konsulatet. I en by som eksempelvis Shanghai kan det ta 2-3 timer og komme seg frem til konsulatet for å tilfredsstille et slikt krav.
- Bank statement. Den reisende må dokumentere sin økonomi med en bankreferanse. Det er lett å forstå at dette oppleves krenkende.