Gunnar Gundersen (H): Norske selskap med nordmenn på langtidsoppdrag i utlandet opplever en konkurransevridning i favør av utenlandske selskap med virksomhet i samme marked, ved at norske selskap må betale arbeidsgiveravgift iht. folketrygdloven selv om den ansatte er utmeldt av Folketrygden og ikke opparbeider seg rettigheter i Norge.
Er finansministeren enig i at dette er en problemstilling, og vil han ta initiativ til å rette opp i misforholdet?
Begrunnelse
Norge er en liten, åpen økonomi, som er tjent med at nordmenn tar arbeid i utlandet i kortere og lengre perioder. Nordmenn i utlandet opparbeider seg en bredere kulturforståelse, språkferdigheter og fagkompetanse. Norge er også tjent med at norske bedrifter etablerer virksomhet i utlandet, hvor både norske og utenlandske ansatte kan bidra til verdiskaping.
Nordmenn som er utmeldt av Folketrygden og oppholder seg i utlandet over lengre tid betaler ikke trygdeavgift, og opparbeider seg på den annen side heller ingen rettigheter i Folketrygden. Tilsvarende vil de ofte heller ikke være skattepliktige til Norge.
Arbeidsgiveravgiften, som er hjemlet i folketrygdloven, må imidlertid betales dersom nordmannen i utlandet er ansatt i et norsk selskap. Dette oppleves som en konkurranseulempe for norske virksomheter i utlandet.