Harald T. Nesvik (FrP): På bakgrunn av boten Statkraft SF er ilagt for markedsmanipulasjon og innsidehandel, hva vil statsråden gjøre for å se til at statlige selskap, herunder Statkraft SF sine interne rutiner gjennomgås slik at en kan forebygge slike situasjoner i fremtiden?
Begrunnelse
Ifølge en artikkel i Teknisk Ukeblad 7. juli 2011 kunne Nord Pool Spot og Nasdaq OMX melde at Statkraft SF var ilagt bot på kroner 400.000.- for markedsmanipulasjon og innsidehandel.
Bakgrunnen for saken var at Statkraft SF den 27. oktober 2010 la inn et bud på Nord Pool Spot som var 4.000 MW høyere enn det skulle vært.
Ifølge Teknisk Ukeblad skyldtes feilen at kjøpsforpliktelser på 4.000 MW var utelatt fra beregningen og førte til at kraftprisene stupte.
Like etter at budet var lagt inn, varslet kraftbørsen fra til Statkraft SF om at endringen i budet i forhold til dagen før var veldig stor.
Imidlertid førte ikke dette til at Statkraft SF gjorde en intern kontroll av saken. Isteden bekreftet Statkraft budet og sa at tallene var riktige.
Feilen førte til at Statkraft fikk "tilslag på et volum som oversteg selskapets tilgjengelige produksjonskapasitet.
Budet førte til store prisbevegelser både i det fysiske spotmarkedet og i det finansielle derivatmarkedet hvor kontrakter frem i tid kan kjøpes og selges.
Etter at feilen ble begått, foretok Statkraft sine tradere tre innsidehandler i derivatmarkedet.
Det skjedde ved at traderne handlet selv om de kan ha visst om den prissensitive feilmeldingen - før resten av markedet var varslet via en såkalt Urgent Market Message (UMM).
Markedsovervåkningen fastslår i sin konklusjon at Statkraft SF har "handlet i strid med forbudet mot markedsmanipulasjon" og at selskapet har overtrådt "forbudet mot innsidehandel".
Imidlertid tyder ingenting på at Statkraft SF gjorde noe av dette med vilje, noe som ble vektlagt ved vurdering av botens størrelse.