Bård Hoksrud (FrP): Et moderne samfunn er helt avhengig av at tele- og datanettet fungerer hele tiden. Det har den siste tiden vært tre alvorlige sammenbrudd i Telenors nett, noe som har ført til skarp kritikk fra Post- og teletilsynet. Undertegnede har derfor tatt til orde for et nytt sårbarhetsutvalg med spesiell vekt på digital infrastruktur og telenettene i Norge, og får på aftenposten.no 18.06.2011 støtte fra SVs Hallgeir Langeland.
Vil statsråden følge opp dette å sørge for at det blir satt ned et nytt sårbarhetsutvalg?
Begrunnelse
Det forrige sårbarhetsutvalget la frem sin rapport 5. april 2002. Nøyaktig fire år senere, i 5. april 2006, kom NOU 2006:6 "Når sikkerheten er viktigst - Beskyttelse av landets kritiske infrastrukturer og kritiske samfunnsfunksjoner". Dette er nå over 5 år siden, og siden den gang har internett- og telekommunikasjon bare blitt viktigere og viktigere. Det var stort fokus på sårbarhet og samfunnssikkerhet gjennom hele den kalde krigen, men mens man tidligere hadde én stor trussel å forholde seg til, er situasjonen i dag mye mer vanskelig og uoversiktelig. I tillegg til terrortrusselen fra islamistiske miljøer i og utenfor Norge, bør man i dag ha fokus på naturgitte og teknologiske hendelser som kan ramme landet.
I en nødssituasjon er effektiv kommunikasjon en forutsetning for at annen beredskap fungerer tilfredsstillende. Nød- og beredskapsetatene er i ferd med å få et dedikert nødnett, som riktignok hittil ikke ha svart til forventningene, men for de fleste i dette landet er mobilnettet det viktigste "nødnettet" ved kriminalitet og naturkatastrofer.
§2-10 i lov om elektronisk kommunikasjon (ekomloven) omhandler sikkerhet og beredskap, og slår blant annet fast at "tilbyder skal tilby elektronisk kommunikasjonsnett og -tjeneste med nødvendig sikkerhet for brukerne i fred, krise og krig". Et nytt sårbarhetsutvalg må i tillegg til den generelle sårbarheten ta stilling til behovet for eventuelle konkretiseringer av loven eller ekomforskriften.