Ketil Solvik-Olsen (FrP): Statens strålevern har i flere år samlet og registrert radonnivåer i privatboliger knyttet opp til opplysninger om personer i boligen. Den nye Strålevernforskriften vil påby dokumentasjon av lavt radonnivå ved utleie også i privatboliger fra 1. januar 2014 i samsvar med Regjeringens nasjonale radonstrategi.
Hvordan skal Statens strålevern samle inn radonmålinger fra privatboliger og hvordan vil disse dataene registreres og lagres?
Begrunnelse
Regjeringens nasjonale radonstrategi og Strålevernforskriften er begrunnet med at et strengt regelverk for radon i privatboliger skal redusere antallet lungekrefttilfeller i Norge. Det er derfor rimelig å anta at Statens strålevern har helserelaterte formål med å bygge opp en database over radonmålinger fra norske boliger. For eksempel vil opplysninger om radonnivå i den enkelte husstand kunne brukes til forskningsformål og i forvaltningsøyemed.
Landauer Gammadata Mätteknik AB avleser sporfilmer for radonmålinger og er den største aktøren i dette markedet. En stor andel av radonmålingene med sporfilm fra norske privatboliger avleses hos Gammadata. Så langt jeg har brakt på det rene, har Gammadata og Statens strålevern en avtale om innsending av alle radonmåledata for elektronisk registrering i en database ved Strålevernet. Det dreier seg om rundt 30 000-40 000 radonmålinger i året som gikk.
Norges geologiske undersøkelser (NGU) har opplyst om at de foreløpig ikke har konkrete planer om å bruke radondataene fra boligmålinger i de søkbare aktsomhetskartene som er åpent tilgjengelige på nettet.
Strålevernet har siden 2009 meldt fra til Datatilsynet (jfr. Melding 37222) om ”elektronisk oppbevaring av data” fra radonmålinger, men unnlater i meldingen å angi omfanget og det tiltenkte eller planlagte bruksområdet for datainnsamlingen.