Jan Tore Sanner (H): Cuba aksepterer ikke krav om ytringsfrihet og respekt for menneskerettigheter. 31. mai ble fire cubanere dømt til mange års fengsel for å ha delt ut løpesedler. I følge Cubanet 26. mai har brødrene Marcos og Antonio Lima Cruz fått 2 og 3 års fengsel for å ha spilt høy regimekritisk rap musikk. Regimet strammer grepet.
Ser Utenriksministeren at det er nødvendig å stille tøffere krav til regimet om respekt for menneskerettighetene som forutsetning for en videreutvikling av samarbeidet, og vil han kreve at dissidentene løslates?
Begrunnelse
8. juli 2010 uttrykte Utenriksminister Støre glede over løslatelse av 52 politiske fanger på Cuba. Utenriksministeren tok løslatelsen som et tegn på at dialogen med det cubanske regimet bidrar til en positiv utvikling for menneskerettighetene. Det er for tidlig å si om dette er en riktig analyse.
Mye kan imidlertid tyde på at det cubanske regimet nå strammer grepet om den politiske opposisjonen. De løslatte dissidentene har ikke muligheten til å leve normalt på Cuba, de aller fleste ble utvist til Spania.
Demokratibølgen i Midt-Østen, den såkalte "Sjasmin-revolusjonen", har ført til at det cubanske regimet gjennomfører hyppigere arrestasjoner og økt overvåking av den politiske opposisjonen og menneskerettighetsforkjempere. De Frykter åpenbart at de som ønsker ytringsfrihet, demokrati og respekt for menneskerettighetene skal få økt støtte og motiveres av demokratibølgen.
I mai 2011 gjennomførte den norske regjering enda et besøk til Cuba. Denne gang ved statssekretær Ingrid Fiskaa. Jeg ber om at Utenriksministeren i forbindelse med svaret på dette spørsmålet også redegjør for hvilke konkrete menneskerettighetsspørsmål statssekretæren tok opp i samtaler med offisielle representanter for regimet.