Arve Kambe (H): Hvert år rammes ca. 350 mennesker av uhelbredelig beinmargskreft i Norge. Mange som får diagnosen kan likevel ha gode liv i mange år. Ved institutt for kreftforskning og molekylær medisin ved NTNU jobbes det med å utvikle medikamenter som kan hjelpe pasienter med myelomatose. Problemet er at mangel på midler fører til flere års forsinkelser og bidrar til å redusere håpet for denne pasientgruppen. 15 forskere har jobbet med dette feltet i mange år.
Hvordan kan statsråden bidra til økt forskning på denne kreftformen?
Begrunnelse
I Sunmørsposten 29. mars 2011 er det et intervju med ansatte på institutt for kreftforskning og molekylær medisin ved NTNU.
De beskriver en hverdag om at 30 prosent av tiden deres brukes til å søke om penger for å kunne forske. Ca 10 % av søknadene blir innvilget.
Det hevdes også at de kunne kommet langt i utviklingen av nye medikamenter med en årlig bevilgning på under kroner en million i året. I dag finansieres de også delvis av Kreftforeningen.
Mitt anliggende er ikke å poengtere at Høyres alternative statsbudsjetter legger opp til betydelig høyere forskningsmidler enn regjeringen, også til helseforskning, men for å få statsrådens vurdering av om dette er noe statsråden mener bør satser mer på innen eksisterende rammer.
Forskerne sier det er veldig lite frie midler til medisinsk grunnforskning som er tilgjengelig fra Norges forskningsråd. Dersom man ikke er en del av store sentra, som senter for fremragende forskning (SFF), er det vanskelig å få til langsiktig og forutsigbar finansiering av forskningen. Hvis vi hadde fått en større økonomisk satsing kunne det ha kommet pasientene til gode tidligere, hevder forskerne.
Det fremkommer også i artikkelen at de er fremst i Norge innen sitt arbeid og befinner seg også på verdenstoppen. Da er det underlig at miljøet ikke kan få utvikle seg til beste for de pasientene i dag som har fått konstatert beinmargskreft og de som vil få diagnosen i fremtiden.
Det må etter mitt syn forskes mer på kreft. Veien fra forskning og utvikling til nye behandlingsmetoder tas i bruk må kortes ned. Vi må også få på plass rutiner for raskere diagnoser.