Jan-Henrik Fredriksen (FrP): Viser til sak i Sør-Varanger avis av 19., 26. og 28. april hvor forsvaret gjennom stasjonsjef hevder at det etter instruks skal være to grenser i Pasvikelva som grenselinjer overfor Russland. En for vinteren og en for sommeren. På vinteren gjelder grensen på kartet, mens djupålen gjelder for sommerstid. Grensekommissæren bestrider dette, mens GSV sjef understreker at de håndhever de direktiver forsvaret får av politimesteren i Øst-Finnmark.
Har vi en grense til Russland i Pasvikdalen eller har vi to?
Begrunnelse
Pasvikelva er en yndet elv både sommer som vinter for utøvelse av ulike friluftsinteresser for lokalbefolkningen i elvedalen spesielt, men også for Sør-Varangers kommunes innbyggere generelt. Det blir derfor, temmelig meningsløst at vi 2011 i Norge ikke har avklart vårt eget grenseforhold overfor vår nabo i øst, - Russland. Etter at en hobbyfisker ble anmeldt for ulovlig grensepassering, -hvor NN fisket på det samme stedet som NN har fisket på i 25 år. Dernest opplever vi at Grensekommissæren som har det juridiske ansvaret går ut offentlig og hevder at Kartlinjen og kun kartlinjen er det man skal forholde seg til. Mens GSV sjef hevder at de håndhever de direktivene som Forsvaret får av politimesteren i Øst-Finnmark. Er djupålen som tradisjonelt har vært grunnleggende for grenselinjer både relatert til Pasvik elva-Grense-Jakobselv og andre grenseelver fjernet for alltid som prinsipp, eller er det praktiske hensyn som kommer først. For det må jo kunne gå an å få på plass en grenselinje, som er i samsvar med innbyggernes oppfatning av hvor grensen faktisk går. For det er jo ikke russerne det står på i denne sak.
En annen side av saken, er at våre naboer i Øst- sikkert får seg en god latter. Norge har hatt felles og ens grense med Russland siden 1826 (med unntak av mellomkrigstiden) Det er Russlands eldste landegrense til et naboland, et naboland som etter 185 år ennå ikke er blitt enig med seg selv hvor grensen faktisk går. Eller kanskje vi skal begynne med vår og høst grenser i tilegg, slik at kaoset blir fullstendig.