Frank Bakke-Jensen (H): Under årets sjømatdager på Hell varslet statsråden en satsing på innenlands fiskeoppdrett og at dette kunne bli en vekstnæring dersom forholdene legges til rette for det.
Tyder situasjonen til Kirkenes Charr på at forholdene ligger til rette for den ønskede veksten, og er det korrekt at forskrift for Nasjonale laksefjorder skal gjelde for oppdrett av røye i lukkede, rømmingssikre og landbaserte anlegg?
Begrunnelse
Kirkenes Charr AS er et selskap som oppdretter røye i et lukket og rømmingssikkert anlegg i Ropelv i Finnmark.
Selskapet har siden starten i 2006 bygget opp en produksjon av røye av særdeles høy kvalitet. Dette dokumentert ved at de i 2009 vant prisen for årets måltid, i konkurransen "Smaken av Norge".
Selskapet har hittil hatt et samarbeid med Bugøynes kongekrabbe AS om slakting. Dette medfører bilfrakt av levende røye i 2 til 3 timer, leieslakt og retur av ferdige varer, noe som ikke er tilfredsstillende med hensyn til kostnader og kvalitet.
Selskapet har da skissert to løsninger for å bedre situasjonen.
Kirkenes Processing er et lakseslakteri mye nærmere Kirkenes Charr AS. De vil gjøre slaktejobben ved å ta røya i brønnbåt til anlegget slik de gjør med laksen. Denne løsningen avslås av Mattilsynet da det ikke er dokumentert at røya ikke lider ved overgangen til brakkvann.
Den andre og ønskede løsningen er at de vil bygge eget slakteri. Etter en nøktern og kontrollert vekst er dette den beste løsningen også av hensyn til økonomi, leveringsfleksibilitet og kvalitet.
Her får bedriften stopp fra Mattilsynet da det etter § 4 i Forskrift for nasjonal laksefjord ikke er tillatt å etablere nye slakterier for anadrome laksefisker i Nasjonale laksefjorder.