Øyvind Vaksdal (FrP): Vil utenriksministeren bruke sin og Norges innflytelse for å få slutt på irakiske angrep mot forsvarsløse flyktninger i Camp Ashraf i Irak?
Begrunnelse
Den 15. desember 2010 sendte jeg spørsmål til utenriksministeren der jeg spurte om han ville bidra internasjonalt til å sette fokus på den økende usikkerheten og de svært vanskelige humanitære forhold for de iranske flyktningene i Camp Ashraf i Irak. Bakgrunnen for dette var forverrede humanitære forhold i leiren samt at den amerikanske tilbaketrekkingen hadde forsterket usikkerheten og svekket stabiliteten i området.
I sitt svar til meg 4. januar i år skriver utenriksministeren at han forventet at sikkerheten for innbyggerne i leiren ble ivaretatt og at norske myndigheter følger den humanitære situasjonen i leiren. Han hevdet videre at dette flere ganger var tatt opp med irakiske myndigheter både med den irakiske ambassaden i Oslo og i samtaler med utenriksminister Zebari. Utenriksministeren hevdet videre at norske myndigheter fortsatt ville ta opp den humanitære situasjonen med irakiske myndigheter.
Siden denne tid har den humanitære situasjonen i leiren blitt betydelig forverret. Manglende medisinsk hjelp har skapt store lidelser for mange i leiren og en fullstendig uholdbar situasjon.
Natt til fredag 1. april ble det laget et 12 meter bredt hull i gjerdet som omkranser leiren. Dagen etter kjørte en rekke militærkjøretøyer fra Iraks 5. divisjon inn i leiren etter ordre fra statsminister Nouri Al-Maliki. Den irakiske militære tilstedeværelse i leiren ble ytterligere forsterket 7. og 8. april.
Natt til 8. april startet irakiske militære angrep mot de forsvarsløe flyktningene i leiren. Det ble tatt i bruk røkgranater, tåregass i tillegg til skytevåpen i angrepet. I skrivende stund er det meldt om 33 drepte i leiren. De fleste ble drept av skudd, men noen ble regelrett overkjørt av militære kjøretøyer. Det er også meldt om ca. 300 skadde etter angrepet og av disse har 178 skuddsår. Irakiske militære tok også sårede fra leiren, og det er nå rapportert om at også noen av disse har mistet livet grunnet manglende medisinsk behandling.
Verdenssamfunnet kan ikke sitte stille og se på de grufulle handlinger som her blir utført mot forsvarsløse flyktninger. Jeg håper utenriksministeren og den norske regjering vil si klart og tydelig fra at dette ikke kan aksepteres, og bruke all sin innflytelse overfor irakiske og amerikanske myndigheter for å få satt en sluttstrek for disse grusomheter.