Dagfinn Høybråten (KrF): Den politiske krisen i Elfenbenskysten har de siste dagene ledet til en kaotisk situasjon som hardt rammer sivilbefolkningen. FNs kontor for koordinering av humanitære saker (OCHA) melder nå om massedrap og en rekke andre alvorlige brudd på menneskerettighetene.
Vil utenriksministeren ta initiativ til at Norge – i tillegg til å yte akutt nødhjelp – også støtter krav om en internasjonal, uavhengig granskning av påstandene om massedrap og hvem som står ansvarlig for dem?
Begrunnelse
Etter presidentvalget i Elfenbenskysten har landet havnet i en politisk krise som har utartet til blodig militær maktkamp med katastrofale følger for sivilbefolkningen. En million mennesker er på flukt og mange hundre er drept.
Utgående president Gbagbo mener valget ble ødelagt av fusk og har ikke villet overgi makten til Ouattara, den presidentkandidaten som er anerkjent som vinner av valget av FN, EU, Den afrikanske union og det vestafrikanske regionale organet ECOWAS.
FNs kontor for koordinering av humanitære saker (OCHA) melder nå om alvorlige overgrep mot sivilbefolkningen. I en fersk rapport fra den vestlige byen Duékoué melder OCHA om massedrap og en rekke andre alvorlige brudd på menneskerettighetene. Over 400 lik er funnet så langt, ifølge OCHA. I hovedstaden og millionbyen Abidjan er det kaos på grunn av at sikkerhetssituasjonen er så dårlig.
Det er åpenbart viktig å få slutt på kaoset og gjenopprette normal sikkerhet for befolkningen.
Det internasjonale samfunn må bistå med rask bistand til de rammede, men det er også behov for en granskning av påstandene om massedrap og hvem som må holdes ansvarlig for disse overgrepene.