Trine Skei Grande (V): Vil statsråden sørge for at medlemmer av forliksrådet får dekket utgifter i forbindelse med møter eller kurs for å sikre faglig kompetanse, og vil statsråden vurdere å øke eller fjerne aldersgrensen på 70 år, slik at medlemmer kan være valgbare til forliksrådet også etter fylte 70 år?
Begrunnelse
Alle kommuner har et forliksråd. Det består av 3 valgte lekdommere og like mange varamedlemmer som kommunestyret har valgt for fire år av gangen. Det er forliksrådenes oppgave å finne en minnelig løsning mellom partene i sivile tvister. I tillegg er forliksrådene en førsteinstans domstol. Det er viktig at forliksrådene har stor faglig kompetanse. Derfor er både opplæring og kontinuitet nødvendig.
Undertegnede har blitt gjort oppmerksom på at det i enkelte deler av landet er få som ønsker å være med i forliksrådet, fordi Staten, ved politiet, ikke dekker tapt arbeidsfortjeneste når lekdommeren er på møter eller kurs i kraft av å være medlemmer i forliksrådet. Leder av forliksrådet får dekket reise og opphold av Justisdepartementet, men ikke medlemmene. Man kan søke om å få dekket noe, men mange yrkesaktive tjener mer enn det som kan dekkes i løpet av den tiden de er på møter eller kurs. I Steinkjer kommune har for eksempel hele forliksrådet søkt kommunen om fritak fra kursvirksomhet, da de ikke har råd til å være ned. Medlemmene av forliksrådet synes vervet er viktig og interessant, men de er ikke villig til å bli med når de får økonomiske utgifter.
De færreste ønsker å benytte feriedager på dette.
Undertegnede er også kjent med at det er satt en aldersgrense, dvs. at man er ikke valgbar etter fylte 70 år. Dette har enkelte steder ført til at det blir stadig utskiftninger og medlemmene har lite erfaring.