Borghild Tenden (V): Har regjeringen i sitt forslag til implementering av datalagringsdirektiv lagt til grunn påstanden om at dagens lagrede trafikkdata vil forsvinne i fremtiden fordi det blir mer og mer vanlig med fastprisavtaler, og mener statsråden denne påstanden er riktig?
Begrunnelse
Påstanden om at trafikkdata som lagres i dag for praktiske og faktureringsmessige grunner vil forsvinne, blir til stadighet gjentatt av tilhengerne av direktivet, selv om IKT-Norge og Telenor uttrykkelig slo fast under høringen om datalagringsdirektivet på Stortinget at dette ikke stemmer.
Kripos, Politidirektoratet PST, Politiets Fellesforbund og politijuristene legger alle til grunn i sine høringsuttalelser at dagens lovlige lagring av trafikkdata er i ferd med å opphøre fordi nordmenn i stadig større grad går over til fastprisavtaler. Kripos skriver følgende innledningen til sin høringsuttalelse: "Lagring av denne type data er ikke noe nytt, men trafikkdata er i ferd med å bli mindre viktig for teletilbydernes interne formål, hvilket indirekte reduserer politiets tilgang til denne typen bevis. Derfor mener Kripos det er viktig å sikre at forutsetningene for fortsatt oppklaring av alvorlige forbrytelser formaliseres. Datalagringsdirektivet er i den forbindelse et egnet instrument."
Bransjen selv sier altså selv at den teknologiske utviklingen vil sørge for at flere trafikkdata i fremtiden vil bli lagret av samme grunner som i dag, ikke færre. Likevel fortsetter flere direktivtilhengere å argumentere for sitt syn med påstanden om at dagens trafikkdata vil forsvinne i fremtiden. PST-sjefen gjorde dette til et sentralt poeng da hun holdt innlegg for direktivet i Stortinget 7. mars 2011. Det samme gjorde statssekretær Terje Moland Pedersen da han deltok i en debatt på juridisk fakultet ved Universitet i Oslo onsdag 2. mars.