Øyvind Vaksdal (FrP): Vil olje- og energiministeren gjennomgå prosessen rundt vern av Åbødalsvassdraget i Sauda og vurdere om det kan være grunnlag for å se på vernevedtaket på nytt?
Begrunnelse
Den 18. februar 2005 vedtok Stortinget supplering av verneplan for vassdrag (St.prp. nr. 75 (2003-2004)) etter innstilling fra energi- og miljøkomiteen (Innst. S. nr. 116 (2004-2005)). I suppleringen av verneplanen vurderte Olje- og energidepartementet vassdrag som hadde et utbyggingspotensial på totalt ca. 10 TWh.
Åbødalsvassdraget i Sauda var et av vassdragene som ble vernet under suppleringen av verneplanen. Dette skjedde imidlertid uten ordinær saksbehandling for slike saker. Vernet ble ikke tilstrekkelig konsekvensutredet og demokratiske forvaltningsprinsipper ble ikke fulgt i og med at berørte parter ikke ble hørt i forkant av vernet.
Regjeringen og Stortingets flertall overkjørte både grunneiere, organisasjoner og lokale myndigheter. Hadde man fulgt normale prinsipper for saksbehandling i denne saken med både høringer og befaringer ville det blitt klarlagt at de inngrep som var planlagt i vassdraget var minimale og ville hatt svært marginale konsekvenser for miljøet. Det er mye som tyder på at en normal saksbehandling etter demokratiske prinsipper ville gitt et helt annet resultat enn Stortingets vernevedtak.
Stortingets flertall, alle partier med unntak av Fremskrittspartiet og Senterpartiet, fattet til tross for svært mangelfull saksbehandling, vedtak om å verne vassdraget. Arbeiderpartiet var også svært kritisk til denne saksbehandlingen, noe som fremgikk både i merknads form og fra Stortingets talerstol under behandlingen, men valgte likevel å støtte vern av vassdraget under votering i Stortinget.
Stortingets forhastede vedtak berører grunneiere som ønsker å bygge ut småkraftverk i området. Sauda kommune er positive til slik utbygging og har også støtte fra LVK både med hensyn til utbygging og med hensyn til myndighetenes mangelfulle og ufullstendige saksbehandling før vernevedtaket ble fattet.
Grunneiernes planer ville hvis de ble realisert medført mange positive ringvirkninger og hatt stor betydning lokalt. Store investeringer ville bli utløst, det lokale næringsliv ville bli styrket og man ville i tillegg øke krafttilgangen av ren fornybar energi. Alt dette forhindres av et vernevedtak som er fattet på et ufullstendig og svært mangelfullt grunnlag.