Svein Flåtten (H): Staten ved Landbruks- og matdepartementet tapte 4. mars d.å. en sak om boplikt i Høyesterett. Det ble slått fast i en avgjørelse som skaper presedens, at det må legges mer vekt på individuelle hensyn.
Hvordan vil statsråden sørge for at individuelle hensyns økte vekt i forhold til bosetting blir implementert i håndhevingen av bopliktsregelverket rundt om i kommunene, og at denne presedensen også får umiddelbar virkning for pågående saker?
Begrunnelse
Høyre mener at boplikten bør oppheves, og har fremmet forslag om dette i Stortinget ved flere anledninger, senest i dokument 8:24 S (2010-2011). Saken skal debatteres i Stortinget 14. mars, men regjeringspartiene har så langt avvist ikke bare å oppheve boplikten men også å justere den.
I brev fra Landbruks- og matministeren til Stortingets næringskomité av 19. november 2010 fremkommer:
"Begrunnelsene for reglene om boplikt er knyttet til bosettingshensynet og hensynet til en helhetlig ressursforvaltning og kulturlandskapet. Dette er viktige samfunnshensyn. Stortinget behandlet reglene om boplikt senest i fjor. Det ble lagt til grunn av et flertall (Innst. O. nr. 90 (2008-2009) at det er viktig at bosettingshensynet ivaretas på en best mulig måte."
Det ensidige fokuset på bosettingshensynet som statsråden tilkjennegav her, og som gjennomsyrer regjeringspartienes argumentasjon, har Høyesterett i en nylig avsagt dom underkjent.
Vedtak om å nekte ekteparet å overta slektsgården i Olden ble kjent ugyldig av Høyesterett fredag 4. mars d.å. Høyesterett mente Fylkeslandbruksstyret og Landbruksdepartementet la for stor vekt på hensynet til å beholde bosettingen, og for liten vekt på søkerens situasjon.
Dommen tolkes slik av ekteparets advokat Ryssdal i VG samme dag:
"Dommen vil skape presedens for andre som er pålagt boplikt på gårdsbruk."
Professor Normann Aanesland ved Universitetet for miljø og biovitenskap ved Ås sier følgende:
"Det er veldig mange uheldige tilfeller av boplikt, mange har ringt til meg og grått, helt utslått over at de må gi fra seg slektsgården fordi de ikke kan flytte dit. Dommen har avklart at kommunenes mulighet til å kreve boplikt for å gi konsesjon er blitt begrenset."