Laila Dåvøy (KrF): En rekke mennesker opplever at de har helseplager på grunn av kvikksølvforgiftning fra amalgamfyllinger i tennene.
Hvilket arbeid pågår for å avdekke om amalgamfyllinger som inneholder kvikksølv gir helseskader, og når kan eventuelt en avklaring om dette forventes?
Begrunnelse
Fra evalueringen av Bivirkningsgruppen for odontologiske biomaterialer (Statskonsult 2005) står det blant annet følgende: "Ambisjonen om at tilbudet til enkeltpersoner skal være landsomfattende, har ikke blitt realisert. Det har i alle år vært store regionale forskjeller i utnyttelsen av Bivirkningsgruppens utredningstilbud." Og videre: "I Bivirkningsgruppens oppdrag fra departementet inngår det å studere effekten av utprøvende behandling. En slik studie ble startet opp i 2002. Et tilfeldig utvalg pasienter som tidligere er undersøkt ved Bivirkningsgruppen på grunn av amalgamproblematikk, og som ikke har skiftet ut sine amalgamfyllinger, tilbys utskifting til andre materialer. Målet er å studere forandringer i helsetilstand og livskvalitet før og etter utskiftingen. I alt 20 pasienter inngår i behandlingsgruppen, den siste pasienten beregnes å bli ferdig med utskiftingen i løpet av våren 2005. Pasientene skal deretter følges opp over fem år. De endelige resultatene skal publiseres i fagtidsskrifter innen odontologi/psykologi/medisin/toksikologi, og det forventes at resultatene vil kunne få betydning for diagnose og behandlingsstrategier innenfor odontologisk/medisinsk praksis i tiden fremover. Framdriften er formelt sett etter planen, men likevel innenfor en normal usikkerhetsmargin for slike prosjekter."
I Norsk Tannlegeforenings Tidende 2007; 117 står artikkelen: Erfaringer fra klinisk utredning av pasienter med mistanke om bivirkninger fra tannmaterialer, Rapport fra Bivirkningsgruppen for odontologiske biomaterialer. Der skriver de følgende: "Ingen av de undersøkte 630 pasientene har fått diagnosen kvikksølvforgiftning. Dette medfører ikke at det er utelukket at pasienter med helseplager relatert til amalgamfyllinger kan ha en helsegevinst av å skifte ut amalgamfyllinger. Det finnes per i dag ingen biologisk markør som er vitenskapelig dokumentert, og som kan brukes klinisk for å identifisere individer med en mulig økt følsomhet for toksiske effekter fra amalgam/kvikksølv. Det er derfor ønskelig med verktøy for å kunne gi en vitenskapelig begrunnet anbefaling om amalgamutskiftning når konsentrasjon av kvikksølv i urin er innenfor normalområdet og ingen tegn på kontaktallergi mot amalgamkomponenter er til stede."
I en rapport fra Kunnskapssenteret for helsetjenesten i 2006, Helseeffekt av å skifte ut amalgamfyllinger ved mistanke om plager eller helseskader fra amalgam, framkommer det at det er lite kunnskap om dette både nasjonalt og internasjonalt.