Svein Flåtten (H): Det vises til Vista Analyses rapport Samfunnsøkonomiske gevinster av skogreising med sitkagran.
Er statsråden enig i rapportens konklusjoner om at slik skogplanting vil kunne binde 120 millioner tonn CO2, og at den samfunnsøkonomiske verdien er mellom 11 og 18 milliarder kroner, og hvordan stiller statsråden seg til spørsmålet om å innføre en ny forskrift under Naturmangfoldloven som vil gjøre planting av utenlandske treslag, herunder sitkagran, vanskelig?
Begrunnelse
Vista Analyse la 16. februar 2011 frem Rapport 2011/03 Samfunnsøkonomiske gevinster av skogreising med sitkagran. Rapporten oppsummerer hovedpunktene slik:
"Store arealer som gror igjen langs kysten kan plantes til med skog, og sitkagran er et aktuelt treslag. Ved siden av å gi skogeierne inntekter vil skogplanting kunne binde betydelige mengder karbon. Vi har undersøkt den samfunnsøkonomiske verdien av disse to momentene. Dersom en planter sitkagran på en million dekar, vil det binde anslagsvis 120 millioner tonn C02. Den samfunnsøkonomiske verdien er mellom 11 og 18 milliarder kroner. En million dekar er en snau prosent av skogarealet i Norge. Analysen tyder på at å plante sitkagran er et ualminnelig effektivt klimavirkemiddel."
Rapporten viser til at Direktoratet for Naturforvaltning har sendt Miljøverndepartementet en tilrådning om innføring av en ny forskrift under Naturmangfoldsloven som vil gjøre det svært vanskelig å plante utenlandske trelsag, herunder sitkagran.
Konkret er man redd for at sitkagranen skal spre seg utover sitt tilmålte areal. Kystskogbruket er uenig i disse påstandene, og peker blant annet på sitkagranens mer enn hundreårige historie i Norge og de erfaringer og undersøkelser som er gjort i våre naboland.