Olemic Thommessen (H): Etter innlemmingen av krisesentertilbudet til kommunene 1. januar 2011 har vi fått inn flere bekymringsmeldinger fra sektoren om utviklingen.
Hvilken kontroll og dialog har statsråden med kommunene og krisesenterene for å sikre at krisesentertilbudet ikke blir dårligere etter overføringen fra stat til kommune?
Begrunnelse
Krisesentrene har, gjennom 30 års drift, erfart betydelige variasjoner i kommuners prioriteringer av krisesentertilbudet. Noen kommuner mener at krisesentertilbudet kan drives med svært knappe ressurser. Andre kommuner har i større grad sett viktigheten av et godt organisert krisesenter, og har i samme tidsperiode økt budsjettene til krisesenteret og oppgradert bo- og arbeidsforholdene ved senterne. Dette har ført til store variasjoner ved dagens krisesentre. Med bakgrunn i endringen av inntektssystemet erfarer krisesentrene nå at flere av de små kommuner nå er ute og ønsker et rimeligere krisesentertilbud enn det de tidligere har måttet benytte seg av.
Vi har videre fått signaler fra flere krisesentre at kommunene ønsker å sette andre krav til pengeoverføringer enn det loven åpner for. For eksempel er krisesenterne forpliktet til å ta i mot kvinner gjennom ROSA-prosjektet (trafikkerte kvinner) – dette forsøker flere kommuner å sette som krav at de ikke vil betale for – eller at krisesenteret må slutte med. Videre er krisesenterne forpliktet til å ta imot brukere som oppsøker senteret fra kommuner utenfor ”eierkommunene” – dette kan ha flere årsaker, de kan være sendt videre av et senter som er fullt eller fordi en bruker oppfatter det tryggere å reise til et senter lenger unna, eller etter politiets vurdering. Dette er problematisk i forhold til at flere kommuner nå vil koble sine bevilgninger til krisesenteret til antall beboere fra egen kommune. Krisesenter er et beredskapstilbud som må være bemannet og ha kapasitet uavhengig av den faktiske bruken fra den enkelte kommune.
Regjeringens intensjon gjennom krisesenterloven var å sikre et helhetlig og kvalitetsmessig godt krisesentertilbud. Spørsmålstilleren er bekymret over utviklingen i krisesentertilbudet til voldsutsatte etter ny lov og innlemmingen av krisesenterne til kommunene.
På konferansen for krisesenterene 30. november 2010 med fylkesmenn, fylkeskommuner og kommuner ble det varslet at ny forskrift for krisesenterene ikke kommer før etter at loven har fått virket litt over tid og at departementet ønsker dialog med krisesenterene om utviklingen. Dette er uheldig da det kan føre til at kommunenes ulike tolkninger og praksis, gitt de foreløpige signalene vi har fått fra sektoren til nå kan gå ut over krisesentertilbudet til voldsutsatte.