Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Nav kan gi tidsubegrenset lønnstilskudd til arbeidsgivere som ansetter personer med problemer med å komme inn på arbeidsmarkedet. Potten for slike TULT-midler er relativ liten, og en henvendelse undertegnede har fått fra en attføringsbedrift viser at dette resulterer i at mennesker må søke 100 % uføretrygd i stedet for å kunne arbeide 50 %.
Vil statsråden sørge for at det kommer TULT-midler til flere tiltaksplasser eller er statsråden fornøyd med at mennesker med restarbeidsevne i stedet blir 100 % uføre?
Begrunnelse
Bakgrunnen for spørsmålet er en kvinne i 50-årene, som har jobbet hele livet, men nå har sviktende helse. Etter utprøving i arbeidspraksis i annen jobb hos samme arbeidsgiver (med arbeidsavklaringspenger fra NAV og veiledning) har hun funnet en variert og trivelig jobb som hun med en del tilrettelegging kan klare i 50 %. Etter samarbeidsmøte der arbeidsgiver, bedriftshelsetjenesten, fastlegen og NAVs Arbeidslivssenter kom en fram til at den beste løsningen for henne vil være: 50 % uføretrygd og 50 % tilrettelagt jobb hvor arbeidsgiver får 50 % tidsubestemt lønnstilskudd pga behov for en del tilrettelegging.
Dette ville så langt som mulig sikret henne en jobb hun muligens kunne klare, og en sunn tilknytning til arbeidslivet/ et trivelig arbeidsmiljø fram til pensjonsalder, og arbeidsgiver vil kunne tilrettelegge som nødvendig (arbeidstid, oppgaver m.m.).
Problemet er at potten for TULT-midler i fylket er tom. Den fylles ikke opp i begynnelsen av året, men en må vente til noen avslutter og midler blir ledige igjen – ifølge NAV arbeidslivssenter og NAVleder lokalt.
Andre lønnsmidler kan ikke brukes fordi det stilles krav om at hun innen ganske kort tid da skal kunne fungere i ordinær stilling (ifølge leder NAV lokalt).
Resultatet er at kvinnen som har mulighet for å bidra i en tilrettelagt stilling i ca 10 år framover, som har funnet en jobb hun med tilrettelegging kan mestre og hvor arbeidsgiver er villig til å tilrettelegge selv om hun ikke kan brukes så fleksibelt som ønskelig, må nå søke 100 % uføretrygd.
Dette virker lite fleksibelt og en meget uheldig konsekvens av stramme tiltaksbudsjetter.