Arve Kambe (H): Den såkalte Amalie-saken i Karmøy kommune har vist utfordringer for hvordan samfunnet skal bidra til å håndtere situasjoner når barn åpenlyst trakasseres. Tingretten har flere ganger ilagt besøksforbud og det har fremkommet flere brudd på besøksforbudet. Det har vært lokal og nasjonal debatt om problemstillingen etter at det fremkommer at problemet for barnet og familien fortsetter.
Hvilken rett til beskyttelse mener statsråden barn har, og hvilke andre muligheter har myndighetene til å gripe inn i slike saker?
Begrunnelse
For to og et halvt år siden eskalerte situasjonen slik at Politiet besluttet å ilegge naboen besøksforbud. Besøksforbudet ble siden forlenget av Haugaland tingrett.
Naboen og hans advokat avviser problemstillingen og viser til at det er naturlig å møtes utenfor når man er naboer og at det ikke er noe straffbart i dette.
Jeg er også kjent med at saken har vært på justisministerens bord tidligere og også Barneombudet har engasjert seg i saken. Saken hadde også bred dekning på TV2-nyhetene i oktober 2009.
Ettersom dette er en enkeltsak skal vi være forsiktige med å være for konkret, men familien opplever fortsatt situasjonen som ikke
tilfredsstillende.
Antallet anmeldelser for brudd på besøksforbud er økt fra 428 første halvår 2006 til 829 første halvår 2010. Brudd på besøksforbud er straffbart etter straffeloven § 342 første ledd, bokstav c. Straffen er bøter eller fengsel inntil 6 måneder eller begge deler. Dersom vedkommende tidligere er straffet for tilsvarende forseelse øker strafferammen til 2 års fengsel. Det vil også være interessant å høre statsrådens erfaringer med dette.
Derfor er det på sin plass å utfordre statsråden i hvilke tiltak statsråden ser for seg for at slike tilfeller skal håndteres på en betryggende måte for alle involverte i fremtiden.
Det kan være nyttig med en gjennomgang av hvilke virkemidler myndigheter har til rådighet i slike saker som dette.