Borghild Tenden (V): På hvilken måte sikrer statsråden at helseforetakene og kommunenes helsetjenester tilrettelegger for pårørendes muligheter til å formidle sine erfaringer, slik at erfaringsbasert kunnskap bringes tilbake til tjenestene?
Begrunnelse
Undersøkelser tyder på at om lag en sjettedel av den voksne befolkning til enhver tid har en psykisk lidelse og/eller et rusproblem. Psykiske lidelser er anslått å koste det norske samfunnet anslagsvis 70 mrd. kroner per år i form av trygdeutgifter, behandlingsutgifter og sosialutgifter. Flere undersøkelser tyder på at personer med alvorlige psykiske lidelser er blant de som har svakest tilbud i kommunene og dårligst levekår.
En tiårig satsing på psykisk helse er nå fullført i henhold til St. prp. nr 63 (1997-98) Om opptrappingsplan for psykisk helse. Mye er gjort, men det gjenstår store utfordringer når det gjelder innhold og kvalitet i tjenestene. Helse- og omsorgsdepartementet har selv uttalt at en av de største utfordringene i det videre arbeidet for å styrke det psykiske helsearbeidet er å legge mer vekt på bruker- og pårørendeperspektivet.
Pårørende til psykisk syke sitter på spesialkompetanse i forhold til virkemidler og tiltak som kan være hensiktsmessige for å bedre livsvilkårene til psykisk syke. Det er grunn til å tro at denne spesialkompetansen kan medføre en betydelig kvalitetsheving i det psykiske helsetilbudet både i 1. og 2. linjetjenesten. Pårørendekompetansen kan bidra til å øke livskvaliteten til den psykiske syke og de pårørende. I tillegg er det all grunn til å tro at dette er en svært lønnsom økonomisk investering for velferdsstaten. På Helse- og omsorgsdepartementets egne hjemmesider står det:
”Det har vært en satsing på pårørende og brukere blant annet økt støtte til å etablere flere pårørendesentre og det legges vekt på selvhjelpsgrupper. Ivaretakelsen av pårørende i behandlingsapparatet er et kontinuerlig arbeid. Barn av personer med rusmiddelproblemer og psykiske lidelser er en risikogruppe og skal identifiseres og gis hjelp så tidlig som mulig. Det ble i 2010 lovfestet at helsepersonell skal identifisere og ivareta det informasjons- og oppfølgingsbehov mindreårige barn som pårørende har.”
St.meld. nr 47 (2008-2009), Samhandlingsreformen peker på at tidlig identifisering av psykiske problemer i større grad bør skje i kommunen, både gjennom helsetjenesten og i barnehage, skole og andre arenaer. Videre fremhever samhandlingsreformen at det er en stor utfordring at døgnplassene både i DPS og i sykehusavdelingene i for stor grad brukes til personer som egentlig burde ha bo- og tjenestetilbud i kommunene. Manglende tilbud i kommunene er et ressursspørsmål, men skyldes sannsynligvis også organisering, arbeidsmetoder og samarbeid.