Laila Dåvøy (KrF): Nok en gang får jeg inn flere henvendelser fra ME-pasienter som ikke blir trodd på at de er ME-syke, og derfor ikke er i stand til å arbeide. Dette skjer til tross for at ME-spesialister har satt diagnosen. Gjennom egen NAV-psykolog settes spesialisters diagnose til side. I avslag om uførepensjon fra NAV, bemerkes ingenting om ME, det er som om man ikke har vurdert dette som en sykdom. Nok en gang vil jeg spørre helseministeren:
Vil hun og sosialministeren skrive et rundskriv el.l. til NAV om at ME er en alvorlig sykdom?
Begrunnelse
Denne gangen gjelder det en kvinne i begynnelsen av 30-årene. Hun fikk kyssesyken da hun var 15 år, og har blitt gradvis verre år for år. Diagnosen ME fikk hun fra lege i 2007, den er senere bekreftet av ME-spesialist i Bergen. Kvinnen har vært sykemeldt siden 2005, men klarte å komme gjennom et attføringsopplegg (skole) i 2006. Hun er nå helt ute av stand til å ta seg arbeid pga sykdommen ME, hvilket er bekreftet av leger. Til tross for dette blir hun vurdert av en NAV-psykolog som avviser henne. Verken legespesialister, hun selv, eller familien blir trodd på at ME er en alvorlig sykdom som kan kvalifisere til uførepensjon.
Kvinnen hører til Helse Sør-Øst. Statsråden har i tidligere svar til meg henvist til det gode kompetansemiljøet som nå er etablert ved Ullevål. Denne kvinnen prøvde å komme til der, men fikk avslag, med begrunnelse "du er ikke prioritert". Hun ble henvist til venteliste, etter 1 år purret hun, da de endelig ringte, var saken hennes om uførepensjon avslått. Hun hadde da i mellomtiden fått sin diagnose fra spesialist i Bergen, hvilket ikke hjalp.
Konklusjonen er at en syk ME-pasient ikke kan bli diagnostisert eller bli hjulpet hos det eneste kompetansemiljøet på Østlandet, og får heller ikke hjelp til livsopphold fra NAV.
Jeg er også kjent med at kompetansenettverket ikke fungerer, bl.a. har de ikke hatt møter på over ett år.