Snorre Serigstad Valen (SV): I forbindelse med Stortingets implementering av EUs returdirektiv i Norge, har barn krav på et tilfredsstillende omsorgstilbud ved utsendelse til hjemlandet. Etter min vurdering vil denne praksisen også måtte omfatte psykisk utviklingshemmede som i Norge får oppnevnt verge, samt andre grupper i liknende situasjoner.
Deler justisministeren min oppfatning av at mennesker som i Norge får oppnevnt verge bør få opphold i Norge dersom et tilfredsstillende tilbud ikke er tilstede i hjemlandet?
Begrunnelse
Jeg har med stor bekymring fulgt saken til NN. NN er psykisk utviklingshemmet, har Downs syndrom og nefrotisk sykdom. Han har ikke språk, og lider av nyresvikt. Han er blitt utsatt for overgrep på institusjon i hjemlandet Albania.
NN vil ifølge albanske helsemyndigheter ikke kunne motta behandling i hjemlandet på grunn av kapasitetsmangel, og sykehusdirektør Luter Nuraj ved Vlora regionsykehus bekrefter i brev av 10. mars 2006 at tilbudet
”...can not be applied to the patients with IRK (normal), let alone to the patients with Dawn (sic.) syndrome”.
NN har lært tegn til tale i Norge, og har forklart gjennom tegn og peking hva han hadde blitt utsatt for i Albania. Kroppsspråket er ikke til å ta feil av når han peker på arr etter blant annet stikkskader, og omfattende seksuelt misbruk. Han prøvde også å forklare dette i retten, men dommeren kunne ikke feste lit til hans forklaring.
NN har ingen nær familie i Albania.
Det er min klare oppfatning at den praksis Stortinget har innført vedr. barns rettigheter ved utsendelse, også bør omfatte mennesker som i Norge har fått eller ville fått oppnevnt verge.