Ingebjørg Amanda Godskesen (FrP): Er det hensiktsmessig å ta et førerkort fra en person som har sittet ved rattet i en ulykke, to og et halvt år etter ulykken, når begrepet allmennpreventivt hensyn brukes så lang til etter ulykken?
Begrunnelse
Det hender at yrkessjåfører kommer opp i alvorlige ulykker, som ender i så tragiske omstendigheter at det får dødelig utfall.
En del ganger kan det være ulykker som blir kalt uaktsomt drap. Dvs. at sjåføren kan bli tiltalt for uaktsomt drap. Mens man venter på at saken skal komme opp, kan denne personen fortsette sitt yrkesaktive liv, og bruke bilen. Tenker spesielt på yrkessjåfører.
Når så saken kommer opp etter 2 til 4 år, kan dommen også medføre at sertifikatet blir fratatt sjåføren for flere år, i tillegg til andre straffer. Da mister også personen, dersom dette er en yrkessjåfør, også arbeidet sitt i tillegg til de straffer domstolene bestemmer.
Sertifikatet blir fratatt personen, og man bruker begrepet allmennpreventivt hensyn som grunn. Det er kommet en del henvendelser på akkurat dette, og det undres over hvordan man kan frata personer sertifikatet etter så lang tid med denne begrunnelse.