Karin S. Woldseth (FrP): Kan utenriksministeren redegjøre for de kriterier som legges til grunn for vurdering av eventuelle nye statslån, hvordan disse kriteriene vurderes opp mot hverandre, og for vurderingsprosessen?
Begrunnelse
Det vises til Dokument nr. 15:370 (2010-2011) Skriftlig spørsmål, som ble besvart 03.12.2010 av utenriksminister Jonas Gahr Støre. Der skriver statsråden:
"Som finansministeren orienterte om under finansdebatten, har det fra norsk side vært gjort klart at om det kommer en henvendelse fra Irland om bilateralt lån innenfor en IMF-ramme, vil vi selvsagt vurdere det seriøst. Som en solidaritetshandling har Norge tidligere stilt slike bilaterale lån til disposisjon for Island og Latvia, med en ramme på henholdsvis 480 og 378 millioner euro."
Som begrunnelse gis:
"Den internasjonale støttepakken for Irland skal hjelpe landet med å komme igjennom en svært krevende omstillingsperiode, og samtidig bidra til økonomisk og finansiell stabilitet i Europa. Slik stabilitet er viktig for økonomisk vekst og sysselsetting. Gjennom EØS-avtalen er Norge fullt integrert i EUs indre market, med unntak for landbruks- og fiskerisektoren, og EU er vår viktigste handelspartner. Økonomisk og finansiell stabilitet i Europa er derfor også svært viktig for Norge og norsk økonomi."
I St.prp. nr. 47 (2008-2009)om fullmakt til å stille statsgaranti for lån fra Norges Bank til Seðlabanki Islands og i Prop. 112 S (2009–2010) om lån frå den norske staten til den latviske staten er hovedbegrunnelsen for å gi lån at Regjeringen legger "stor vekt på et tett nordisk samarbeid".
Det ville være interessant å høre om statsråden vurderer alle EU-land likt, eller om det er spesielle forhold (medlemskap av EURO-samarbeidet, grad av handel med Norge, avstand til Norge, eller annet) som vektlegges.