Laila Dåvøy (KrF): I ordinær spørretime onsdag 1. desember 2010 understreket statsråden at anbud i Helse Vest og Helse Sør-Øst innen hhv rusbehandling og psykisk helsevern var forbeholdt ideelle aktører. Dette unntaket i lovverket er ikke benyttet i anskaffelsen av rehabiliteringstjenester i Helse Sør-Øst som nå pågår. Her har flere kommersielle aktører fått avtale.
Vil statsråden sørge for at Helse Sør-Øst trekker konkurransegrunnlaget, og legger det ut kun for ideelle aktører?
Begrunnelse
Ideelle aktører innen helse-, omsorg- og barnevernstjenester bidrar med stort engasjement og har kompetanse på det de holder på med, og de tar ikke utbytte.
Flere kommersielle aktører innen disse sektorene eies av finansielle investorer, og mange er registrert i såkalte skatteparadiser, det vil si stater der skattene er lave, eller ikke-eksisterende, og hvor det tilbys fullt hemmelighold for selskapsstrukturer og eierforhold.
I 2009 viste undersøkelser gjort av den svenske avisen Dagens Nyheter at Sveriges fire største omsorgsselskaper var eid av investeringsselskaper, også kalt risikokapitalselskaper. Disse selskapene var registrert i skatteparadis som Gernsey, Jersey og Luxemburg. Alle disse selskapene opererer nå i Norge, ett av dem har fått avtale med Helse Sør-Øst om rehabiliteringstjenester.
Etter at kostnader for drift er dekket, betaler selskapene skatt i Norge på overskuddet, og ofte blir overskuddet etter skatt reinvestert i selskapet.
Hvis det betales ut utbytte vil dette også bli skattet. Smutthullet oppstår når selskapet, eller deler av selskapet, blir solgt. Hvis eierne av selskapet er registrert i et annet land, vil pengene for salget bli overført til det landet. Problemet er at skatteparadis ikke gir godt nok innsyn. Dermed har selskapet muligheter til å skjule penger, og selskapet unngår samtidig å betale skatt.