Ketil Solvik-Olsen (FrP): I NRK Debatten 02.12.10 hevdet APs finanspolitiske talsmann Torgeir Micaelsen at tidlig bruk av de mobile gasskraftverkene ville redusere forsyningssikkerheten fordi man da ikke har noe reserveløsning dersom krisefaren øker, samt at drift av kraftverkene ville være ulønnsomt.
Vurderer regjeringen bruken av mobile gasskraftverk slik at de risikerer å brukes opp ved tidlig oppstart, og hva er antatt driftskostnad, ex kapital/finanskostnader, på de mobile gasskraftverkene?
Begrunnelse
Mobile gasskraftverk kan startes opp når politiske myndigheter ønsker det. Oppstart nå bidrar med ca 300 MW kraft i markedet, og medfører at man da kan redusere vannkraftproduksjon tilsvarende. Siden mobile gasskraftverk ikke brukes opp, i motsetning til et stearinlys, så vil produksjonskapasiteten de representerer også være tilgjengelig dersom vannmagasinene etter hvert går tomme. De vil uansett ikke medføre at vannmagasinene tømmes raskere eller at risikoen for teknisk svikt i strømnettet øker.
Enkelte hevder at kostnaden ved å drifte de mobile gasskraftverkene er svært høy, og at det derfor kan medføre at strømprisen må øke. I følge Nordpool 03.12.10 ligger markedsprisen på strøm for januar på rundt 72 Euro/mwt, tilsvarende ca 57,6 øre/kwt.
Prisen for strøm fra de mobile gasskraftverkene tar utgangspunkt i prisen på gass. Den er i dag ca 23 Euro/mvt (tilsvarende ca 184 kr/mvt, eller 18,4 øre/kwt ved Europris på 8 kr).
Med virkningsgrad på mobile anlegg til Statnett på ca 36 % blir gassprisen pr kwt på 51,11 øre/kwt.
Jeg regner da bevisst ikke med kapitalkostnader, fordi det må regnes som “sunk cost”. Andre variable kostnader kan OED anslå.
Uansett kan dagens gasspris forsvare drift av de mobile gasskraftverkene basert på forventet strømpris. De mobile gasskraftverkene vil dermed ikke være prisdrivende i kraftmarkedet, men vil gi en økt kraftforsyning i markedet.