Åge Starheim (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å forebygge netterrorisme, og mener statsråden at dagens datasikkerhetssystemer i Norge er tilstrekkelige for å forebygge netterrorangrep mot Norge?
Begrunnelse
I november/desember-utgaven av tidsskriftet Foreign Affairs kunne man les den siste rapporten "Cyberterrorism: The Invisible Threat. Stealth Cyber Predators in a Climate of Escalating Risk" i rapportserien The Lipman Report. I denne rapporten fremkommer det informasjon som tyder på at netterrorisme (cyberterrorism) også er blitt en del av virkemiddelapparatet til blant annet terrornettverket al-Qaida for å skade amerikanske og vestlige økonomiske interesser. Slike virkemidler kan lett benyttes mot andre lands økonomiske informasjonsutvekslingssystemer og offentlige datanettverk, og derigjennom gjøre stor skade på viktige samfunnsinteresser.
I den samme artikkelen vises det til at gjennomtrengning på datasikkerhetssystemer gjennom såkalte "botnets" har fått et stort omfang. I denne sammenheng vises det til et slikt botnet, "Kneber botnet", som i februar 2010 skal ha fått tilgang til 74 000 datasystemer over hele verden, og derigjennom kompromittert data fra nærmere 2500 virksomheter i privat og offentlig sektor i til sammen 196 land.
I et oppslag i Aftenposten 25.novemer 2010 fremkommer det informasjon om at Regjeringen bruker dataprogrammersom for lengst er gått ut på dato, og stilte sikkerheten rundt Regjeringens datasystemer i et tvilsomt lys, blant annet ved å få tilgang til sensitive dokumenter og annen informasjon.