Robert Eriksson (FrP): En kreftsyk person mottar sykepenger fra Nav i ett år. Pasienten er på bedringens vei når perioden for rett til sykepenger utløper. Det konstateres at kreften har spredd seg og at pasienten ikke kan gå tilbake til arbeid men må fortsette med behandling i en relativt lang periode.
Har vedkommende rett til fortsatte sykepenger eller arbeidsavklaringspenger eller henvises pasienten til sosialkontoret dersom vedkommende ikke har økonomisk evne til å klare seg uten ytelse?
Begrunnelse
Sykepenger fra Nav ytes normalt bare i en periode på ett år. Deretter kan man overføres til arbeidsavklaringspenger (AAP). Av noen oppfattes det som om man, for å ha rett til arbeidsavklaringspenger etter avsluttet sykepengeperiode, være klar til å ta tilvist arbeid. En del pasienter, f.eks. de som er rammet av alvorlig kreft kan ha behov for mer enn ett år med behandling og rehabilitering før de kan vende tilbake til en arbeidssituasjon. Det virker urimelig at de ikke skal ha rett til ytelser fra Nav etter at sykepengeperioden utløper. Mange vil også se det som urimelig at man må gå fra 100 % sykepenger til 66 % AAP i en slik krevende situasjon.