Vigdis Giltun (FrP): Særordningen for dagpengemottakere over 64 år blir fjernet.
Innføres nå tvungen pensjonsalder på 62+ kun for dem som har havnet i den fortvilte situasjonen at de står uten arbeid, eller skal dette også gjelde andre som ikke er i lønnet arbeid, men som mottar andre trygdeytelser eller stønader til livsopphold, og vil de som ikke har opparbeidet seg rett til garantipensjon måtte søke om sosialstønad etter å ha solgt alt de eier?
Begrunnelse
Mange eldre arbeidsledige har erfart at de ikke har klart å finne ny jobb når de har mistet sin arbeidsplass. Eldre arbeidsledige som gjennom et langt liv har klart å tjene opp mer enn garantipensjon, risikerer nå å ende opp som minstepensjonister, og den tragedien de opplever når de blir arbeidsledige, vil følge dem resten av livet
Nye jobber står ikke i kø for de over 60, og faren for ikke å komme tilbake til jobb vil nok gjøre at veldig mange som jobber innenfor privat næringsliv, vil vurdere helsetilstanden sin tidligere.
Fjerningen av særordningen kan føre til at flere vil sørge for å sikre seg uføretrygd mens de enda er i jobb, framfor å ta sjansen på å bli tvangspensjonert eller sosialklient. Det er tverrpolitisk enighet om at flere skal jobbe lenger, men det er dessverre slik at mange ikke klarer å finne nytt arbeid som passer når de er mellom 64 og 67 år, og det er på vegne av disse jeg ber om et svar.