Trine Skei Grande (V): På hvilken måte vil statsråden bidra til at norske barn bosatt i utlandet og som går på internasjonal eller utenlandsk grunnskole fortsatt sikres adekvat opplæring og forståelse for norsk språk og kultur når endringen av ordningen med kompletterende norskundervisningen sluttføres i 2012?
Begrunnelse
Kunnskapsdepartementet har tidligere besluttet å legge om tilskuddsordningen for kompletterende undervisning f.o.m. skoleåret 2010–2011 slik at bare virksomheter (internasjonale og utenlandske grunnskoler og nettskoler) kan motta tilskudd. I forbindelse med omleggingen har det blitt etablert en overgangsordning for enkeltpersoner som mottar tilskudd som gradvis vil bli avviklet (2012).
Etter det undertegnede erfarer stilles det en rekke krav til ovennevnte virksomheter som søker om tilskudd til kompletterende undervisning. Kravene handler bl.a. om uteareal, utdeling av frukt m.v. – krav som ikke lett lar seg oppfylle ved internasjonale og offentlige/kommunale skoler i utlandet. Mye kan tyde på at kravene i praksis er for strenge og således medfører at det ikke vil være aktuelt for særlig mange utenlandske skoler å søke om et slikt tilskudd. I Brussel vil det for eksempel ikke være en eneste offentlig skole som kan tilby kompletterende norskundervisning fra 2012.
Et alternativ er selvsagt at elever i utlandet kan benytte Globalskolen. Det er det kompletterende norske undervisningstilbudet som tilbys via nettet.
Dette er imidlertid ikke et godt alternativ for mange foreldre som ønsker å ha sine barn i en offentlig skole på stedet der de bor, og som så langt har hatt mulighet til å få den kompletterende undervisningen i forbindelse med skoledagen.
Etter undertegnedes mening er det viktig at man fortsatt sikrer gode tilbud for familier som bor i utlandet og har behov for kompletterende norskundervisning.