Laila Reiertsen (FrP): Med bakgrunn i at en likestiller sykehjem og omsorgsbolig som har 24 timer omsorg, er det svært urettferdig at en som bor i omsorgsbolig kommer mye bedre ut økonomisk enn en med den samme trygdeinntekt som bor på sykehjem.
Mener statsråden at dette skal være slik, og kan kommunene selv styre denne betalingen, slik at den blir mer rettferdig?
Begrunnelse
Regjeringen sidestiller sykehjemsplasser og omsorgsboliger med at begge i mange tilfeller har 24 timers omsorg. Dette er det og mange kommuner som gjør. Det at en får tildelt en plass uansett pleietyngde, på enten sykehjem eller omsorgsbolig, kan i mange tilfeller ikke velges. Det går på om det er ledig ett av stedene. Det som gjør det spesielt er at om en tar to mennesker som har samme trygdeinntekt så kommer den som skal ha pleie i omsorgsbolig bedre ut (ca. 3 000) enn den som er på sykehjem. Spørsmålet er om dette er rettferdig, og om det skal være slik når en likestiller pleiebehovet i disse ulike boligformene. Man har da i utgangspunktet det samme tilbudet, og pleiefaktoren er også ofte den samme. Så driften blir nærmest likt.