Arve Kambe (H): Mange familier opplever at antall omsorgsdager fordeles mellom begge foreldrene i hverdagen. For noen yrkesgrupper vil dette være vanskelig grunnet avstand til hjemmet.
Vil statsråden bidra til en oppmyking i regelverket slik at foreldre kan fordele omsorgsdager seg imellom, der den ene forelder har et yrke som medfører at man er langt borte fra familien i store deler av en periode, f.eks. turnusarbeider i Nordsjøen?
Begrunnelse
Jeg har blitt kontaktet av en familie i en ikke uvanlig situasjon.
Barna har fått diagnosen astma og er mye syke. Familien har dermed fått rett til ekstra omsorgsdager for barna sine.
Problemet for denne familien er at far jobber offshore på Ekofisk.
Han fikk også ekstra omsorgsdager for barna. Men utfordringen er jo at en av foreldrene må være hjemme med barna på kort varsel. Når man jobber i turnus i f.eks. Nordsjøen eventuelt pendler utenlands eller mellom landsdeler så er det svært vanskelig for den "reisende" forelder å være hjemme på kort og uplanlagt varsel.
For mange sykdomstilfeller vet man på forhånd om dette går over i løpet av en natt, en dag eller en uke. Derfor er det viktig for foreldre med en ordning for lønn for å være hjemme med sykt barn.
Familien er kommet i den situasjonen at mor har brukt opp sine ekstra dager og må nå ta fri uten lønn fra jobben fordi ordningen medfører at far ikke kan overføre sine dager til mor, eller i et annet tilfelle omvendt.
Poenget med denne regelen er selvsagt at begge foreldre skal dele på ansvaret med å være hjemme med sykt barn både av hensyn til barna, foreldrene selv, men også begges arbeidsgivere.
Men for pendlere, særlig utenlands og offshore, er dette ofte ikke en aktuell løsning.
Jeg håper statsråden ser at hensynet med regelverket er at foreldre skal kunne være hjemme med syke barn uten at det skal gå utover deres privatøkonomi. Ettersom man ber om fleksibilitet innenfor dagens rammer, og ikke utvidet antall dager totalt sett, bør dette være en kurant sak for statsråden å bidra til.