Ida Marie Holen (FrP): Stiftelser må årlig betale en avgift til Stiftelsesregisteret. I mange tilfeller innebærer dette reduserte midler til veldedige formål. Et eksempel på dette er et legat jeg kjenner til, som har 8 000 kr til fordeling til eldre og sjuke i kommunen. Av disse 8 000, går 600 kr pr. år til Stiftelsestilsynet. Siden vi i dag har svært lav rente, har midlene til utdeling gått med.
Har det blitt vurdert effektivisering av tilsynet, slik at årlige gebyr kan reduseres, ev. fjernes for små stiftelser?
Begrunnelse
FrP stilte spørsmål til Justisministeren i mars 2007 om beregning av kostnad for drifting av Stiftelsestilsynet. Justisministeren svarte den 11.04 2007 følgende:
"Jeg vil følge utviklingen i Stiftelsestilsynet nøye, og etter utgangen av året vil det bli foretatt en gjennomgang av ordningen. Gebyret og avgiftene vil etter dette bli vurdert i lys av Stiftelsestilsynets ressursbehov".
FrP stilte spørsmål igjen i 2008, hvorpå justisministeren svarte:
"Jeg er derfor svært opptatt av at avgiften ikke blir så stor at den truer stiftelsenes formålsrealisering".
Slik jeg har forstått det, har Stiftelsestilsynet pr. i dag 15 ansatte og 25 ansatte i fellesfunksjoner med Lotteritilsynet. I Ot.prp. nr. 88 (2003- 2004) ble det anslått at drift av Stiftelsestilsynet ville kreve ca 10 årsverk. Man kan da undre seg over hvorfor det har blitt ansatt så vidt mange i tilsynet samt at kostnadseffektivisering ikke har blitt vurdert siden tilsynes virksomhet ble startet. Hensikten med Stiftelsestilsynet er at stiftelsene selv skal finansiere dette. Da bør det kanskje være på sin plass å påpeke at mange små stiftelser ser på tilsynet som en byrde og en unødvendig utgift.