Håkon Haugli (A): Det amerikanske utenriksdepartementet (US Department of State) vurderer nå å innføre regler som vil kunne få dramatiske konsekvenser for omfanget av elevutveksling på videregående skole nivå mellom USA og land som Norge. De nye forslagene innebærer blant annet at det skal innhentes fingeravtrykk fra potensielle vertsfamilier og at enslige ikke kan ta i mot utenlandske utvekslingselever.
Hvordan vil utenriksministeren følge opp saken overfor USAs myndigheter?
Begrunnelse
Organisasjoner som YFU og AFS har i mange år gitt norsk ungdom mulighet til å gå et år på high school og bo hos en vertsfamilie i USA. Mange tusen ungdommer fra hele verden deltar hvert år på slike utvekslingsprogrammer, og bygger dermed verdifull kompetanse og bidrar til å bygge broer mellom mennesker med ulik kulturell bakgrunn.
De seriøse utvekslingsorganisasjonene har lang erfaring med å finne og vurdere egnetheten til vertsfamiliene, som normalt ikke mottar noen form for økonomisk godtgjørelse. Det er mitt inntrykk at organisasjonene gjør sitt aller ytterste for å sikre utvekslingselevens trygghet. YFU gjennomfører f.eks. en bakgrunnssjekk, der de blant annet innhenter et eventuelt kriminelt rulleblad. Siden YFU begynte med dette i 2006, har ingen straffedømt forsøkt å bli vertsfamilie.
På bakgrunn av noen uheldige enkeltsaker – der mindre seriøse organisasjoner har plassert elever i uegnede familier – har det amerikanske utenriksdepartementet (US Department of State) nå tatt initiativ til en gjennomgang av regelverket og sendt et forslag til nye regler på høring (se http://edocket.access.gpo.gov/2010/2010-10168.htm). De nye reglene innebærer blant annet at det skal innhentes fingeravtrykk fra alle voksne medlemmer av potensielle vertsfamilier. I utvekslingsorganisasjonene og blant nåværende vertsfamilier er det stort motstand mot dette forslaget. Det er lite hensiktsmessig og kostbart, og det er ikke sannsynliggjort at utvekslingselever vil få det tryggere. Det er grunn til å tro at dette inngrepet i vertsfamilienes privatliv og deres opplevelse av å bli behandlet som kriminelle, vil utgjøre et vesentlig hinder for rekruttering av vertsfamilier. Forslaget innebærer også at enslige personer – uavhengig av erfaring, livssituasjon og egnethet - ikke kan være vertskap for utenlandske utvekslingselever. Dette forslaget oppfattes av mange som diskriminerende.
Konsekvensene av det foreslåtte regelverket kan være at antall utvekslingselever til USA må reduseres kraftig, både fra Norge og andre land. I en verden der vi har behov for å styrke den tverrkulturelle kompetanse og bygge ned motsetninger, bør det legges til rette for at flest mulig unge får mulighet til å ta utdanning i utlandet. Det arbeidet som utvekslingsorganisasjonene gjør er imponerende, og det er grunnleggende positivt at ungdom velger å bruke et år av sitt liv på å bli kjent med en fremmed familie og kultur.