Torstein Rudihagen (A): Fron Rehabilitetssenter AS (FR) har siden 2006 levert ytelser innen helserettet og arbeidsrettet rehabilitetstjenester i spesiallisttjenesten. De har hatt avtaler med NAV og Helse Sør-Øst. Her er det brukt 25 millioner statlige kroner og det er utviklet et svært kompetent faglig miljø med 17 ansatte. Resultatene som det kan vises til, bl.a. i en gjennomgang av Østlandsforskning er svært gode, likevel får de ikke videreføre avtalen med HSØ.
Vil statsråden vurdere hva som her er skjedd og kriteriene for anbud?
Begrunnelse
Etter at opptreningssenteret Sofienberg i Sør-Fron blei bestemt nedlagt, gikk Staten inn med prosjektmidler som har bidratt til opprettelsen av FR i samme kommune. Ved nedleggelsen av Sofienberg forsvant flere titalls arbeidsplasser, noe som merkes godt i en liten kommune. Ved FR er det nå 17 nye arbeidsplasser. Her er bygd opp et sterkt faglig kompetansemiljø og klientene får en helhetlig behandling og hjelp som gir svært gode resultater. FR har stadig økt søkning og har en sunn økonomi. Jeg har selv vært der flere ganger, snakket med klientene og opplevd den fantastiske institusjonen som her utvikler seg.
Så er det likevel plutselig "kroken på døra", noe som har skapt sterke reaksjoner fra mange hold.
En ting er at vi mister arbeidsplasser og ressurssterke folk som er ansatte der som vi trenger i bygda, men det viktigste er at et svært godt tilbud til folk som trenger det og som gir god samfunnsøkonomi, faller bort. Jeg reagerer særlig sterkt på at beliggenheten og tilgjengeligheten til stedet blir brukt som et argument for å si nei til videre avtale. Tilgjengeligheten med tog, buss og maxi-taxi er tvert imot svært god. Nettopp beliggenheten er en stor fordel i terapien i følge mange fagpersoner. Nå blir resultatet av anbudstildelingene en storstilt sentralisering.
FR arbeider etter en modell som ser fremming av egne ressurser og muligheter som sentrale premisser for helse og arbeidsevne, og pasientens egne refleksjoner og valg som sentrale faktorer i mostring av arbeids- og hverdagsliv.
Senteret ligger høyt og fritt med en fantastisk utsikt over Gudbrandsdalen. De bruker den flotte naturen året rundt. Pasientene har ved gjentatte anledninger fremhevet beliggenheten, roen og freden som en økt helsefremmende faktor under sitt opphold ved FR. Jeg viser videre til hva FR selv uttaler: ”Med arbeidsrettede rehabiliteringstjenester i spesialisthelsetjenesten forstår FR at rehabiliteringstjenester skal være basert på:
- medisinsk og helsefaglig rehabiliteringskompetanse på spesialistnivå, med særlig fokus på funksjonsforbedring og mestring av helsemessige tilstander som er til hinder for arbeidslivsdeltagelse.
- arbeidslivskompetanse og kompetanse innrettet mot samhandling med relevante lokale aktører som arbeidsgiver og NAV.
Pasienter som tar sikte på videre yrkesaktivitet og som kan vurderes til å komme raskere tilbake til arbeid som følge av oppholdet ved FR, er målgruppen. FR ser sitt tilbud i lys av dette vårt felles mål om redusert sykefravær.
FR ønsker videre i sitt arbeide at det så tidlig som mulig i pasientens opphold etableres kontakt med NAV/arbeidsgiver dersom det forventes behov for midlertidig eller varig oppfølging/tilrettelegging av arbeidsplass.
FR har et etablert tilbud til de ulike målgruppene/diagnosegruppene som vi tilbyr del ytelser i. Tall fra 2008 og 2009 viser hvor mange pasienter/brukere vi har hatt på de to avtalene, inndelt i alderskategorier, se for øvrig vedlagte Rapport til Helsedirektoratet, pr januar 2010.
2008
18 - 39 år - 44, herav 14 fra HSØ Raskere tilbake
40 - 49 år - 71, herav 20 fra HSØ Raskere tilbake
50 - 62 år - 69, herav 18 fra HSØ Raskere tilbake
2009
18 - 39 år - 56, herav 22 fra HSØ Raskere tilbake
40 - 49 år - 74, herav 26 fra HSØ Raskere tilbake
50 - 62 år - 58, herav 20 fra HSØ Raskere tilbake.
I 2008 og 2008 har FR gjennomført forsknings- og utviklingsprosjekter, med støtte fra Helsedirektoratet. I 2008 hadde vi prosjektene Fra sykdom til vitalitet (forskningsmessig bistand fra Østlandsforskning) og Hest som mestringsmedium. I 2009 har FR gjennomført Fortsatt vitalitet (videreutvikling av prosjektet fra 2008, med bistand fra Østlandsforskning) og Oppfølgingsprosjektet. Sistnevne tar for seg pasienter som trenger ytterligere oppfølging, utover de faste prosedyrene FR har etter endt opphold. Oppfølgingen er individuelt tilrettelagt, med noen gruppeaktiviteter. Rapport etter disse prosjektene blir ferdigstilt i mars 2010.
Evaluering og erfaring fra prosjektene har gitt oss mulighet til og stadig og forbedre vårt tilbud innen helse- og arbeidsrettet rehabilitering. Vi implementerer aktiviteter vi først har prøvet i ut prosjektsammenheng, og slik sett har vi en forankret videreutvikling.