Ola T. Lånke (KrF): Produksjon og omsetning av Stevia som et alternativ til sukker i matvarer er ikke tillatt i Norge, angivelig på grunn av at det ikke er tillatt i EU-land. Derimot benyttes Stevia i mange andre land i andre verdensdeler.
Vil statsråden vurdere å gå inn for en frigivelse av Stevia som søtningsmiddel i Norge?
Begrunnelse
Det synes faglig dokumentert at bruk av Stevia som søtningsmiddel i matvarer byr på mange fordeler framfor bruk av sukker. Ikke minst vil det være ernæringsmessig fordelaktig sett i et folkehelseperspektiv. I en tid hvor fedme i ferd med å bli en av våre alvorligste folkesykdommer burde et kalorifritt naturprodukt som Stevia være en velegnet erstatning for sukker. Det synes heller ikke å være påvist farlige bivirkninger ved bruk av Stevia. En er kjent med at Stevia benyttes i stor utstrekning i mange andre land særlig i Østen og Sør-Amerika. Blant annet brukes det visstnok også av Coca Cola i sukkerfrie produkter. Det er hevdet at forbudet i Europa skyldes press fra sukkerindustrien og/eller farmasøytisk industri som frykter konkurransen dersom produktet fikk større utbredelse.