Odd Einar Dørum (V): Mener statsråden at intensjonene i lov om folketrygd blir ivaretatt i forskriftene, f.eks. bestemmelsene i § 10-6 Stønad til bedring av funksjonsevnen i dagliglivet?
Begrunnelse
I § 10.7 i Folketrygdloven er det nevnt ulike ytelser og tiltak som kan gis til personer som er berettiget til stønad tilbedring av funksjonsevnen i dagliglivet (§ 10.6), deriblant:
h) motorkjøretøy eller annet transportmiddel.
Utgangspunktet for spørsmålet er en person som er uføretrygdet på grunn av lammelser og kroniske smerter. Hun kjører i dag en stor kassebil med spesialutstyr, bl.a. håndbetjening. Bilen er utstyrt med sovebenk slik at hun kan legge seg ned i bakrommet når det er nødvendig. Personen er selvhjulpen i selve bruken av bilen, men må på grunn av sterke smerter som utløses av at hun sitter, kjøre til side og legge seg på sovebenken på noe lengre turer.
Bilen er nå eldre enn det som kreves for å kunne søke om ny stønad og trenger utskifting. Utgifter til drift og vedlikehold er uforholdsmessig store, det er dessuten et spørsmål om sikkerheten når en kjører en så gammel bil.
Hun har søkt om å få støtte til et tilsvarende kjøretøy. Hun har fått innvilget stønad til kjøretøy i gruppe 1. Forskriftens bestemmelser om støtte til anskaffelse av kjøretøy i gruppe 2 (kassebil) er imidlertid innskjerpet. Det vurderes støtte til kjøp av kassebil bare i de tilfeller at pasienten selv ikke kan komme inn og ut av bilen uten ved hjelp av en heiseanordning. Det er ikke gitt noe rom for skjønn når det gjelder å vurdere slik støtte i andre situasjoner.
Søknaden om støtte til kjøretøy i klasse 2 har vært behandlet og avslag gitt i alle instanser opp til trygderetten, Trygderetten uttaler at det går an å forstå at et slikt kjøretøy kan være hensiktsmessig i vedkommendes situasjon, men sier at gjeldende forskrift ikke gir rom for å vurdere eller innvilge dette.
Spørsmålet er om forskriften, ved ikke å åpne for bruk av skjønn ved søknader om kjøretøy i gruppe 2 ut over behov for heisanordninger, innskrenker klientens rettigheter til "tiltak som er nødvendige og hensiktsmessige for å bedre medlemmets funksjonsevne i dagliglivet".